Въпросите, отправени към премиера Бойко Борисов в Лондон, имат своя резон и трябва да се задават и у нас. Това заяви съдията от Софийския градски съд (СГС) и член на Съюза на съдиите Весислава Иванова в студиото на „Тази събота” по bTV.

По думите ѝ последният мониторингов доклад на ЕК беше „смотан” и така и не получи адекватен коментар. Той се „разми с няколко димки, свързани с нечии оставки”, заяви Иванова.

Никой от посочените субекти, чиито недостатъци се критикуват в доклада, не излезе и не направи анализ на допуснатите грешки, не коментира как смята да се поправи, смята съдията от СГС.

Изключително важно е премиерът да се прояви като държавник и да разкрие кой му е изпратил скандалния есемес от 14 януари. Колко пъти чухме думите „сценарии”, „преврат”, „сериал”, запита Иванова. Според нея сериозните проблеми се омаскаряват у нас, за да не бъдат обсъдени адекватно.

Ако изпратилият есемеса е член на Висшия съдебен съвет – той няма място там. Затова и тази история трябва да се изясни, подчерта съдията.

Яневагейт също беше сведена до пазарско, клюкарско ниво, така че хората да се отвратят и да загубят интерес от скандала, коментира членът на Съюза на съдиите. Това е скандал, в който единият замесен потвърди за случилото се, а другият не го отрече. Информацията, която се обсъжда в записите е обективно проверяема. Става дума за тежки влияния и зависимости. Именно затова Европейската комисия иска скандала да се разследва, обясни съдията.

Иванова изясни трите ключови точки от мониторинговия доклад. Според Европейската комисия у нас няма политическа воля за борба с корупцията, което води и до липсата на резултати в тази насока - критика, която е повтаряна неведнъж през последните години. Затова и ЕК ще следи резултатите, а не намеренията в тази сфера, коментира тя. Вторият ключов аспект на доклада засяга неефективността на прокуратурата в разследванията, засягащи високите етажи на властта. Третата основна точка е провалът на Висшия съдебен съвет да подсигури независимостта на съда и да управлява съдебната система по обективен начин, каза членът на Съюза на съдиите.

Вижте повече за мнението на съдия Весислава Иванова за (не)възможната съдебна реформа в цялото интервю: