Вътрешните министри на Гърция и България обсъдиха създаването на съвместни патрули за противодействие на нелегалната миграция, каналджийството и престъпността по българо-гръцките гранични райони. Румяна Бъчварова и Николаос Тоскас разговаряха за миграционните процеси по време на работна среща в София.

Бъчварова подчерта позицията на България, че трябва незабавно да започнат преговори за реализирането на Споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията, съобщиха от МВР.

От ключово значение е да заработят механизмите за реадмисия, подчерта тя.

Българският и гръцкият вътрешен министър обсъдиха конкретни мерки за допълнително засилване на сътрудничеството между двете страни по линия на сигурността и правоохраната.

Предмет на разговорите са били още подсилване на обмена на изпреварваща информация за евентуални нови опити за незаконно преминаване на общата граница, работата на съвместния контактен център на ГКПП „Промахон”, както и предстоящия старт на работата на тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП „Капитан Андреево”.