Изменението на климата е факт, има повишаване на средногодишната температура. Това посочи в студиото на „Лице в лице” екоминистърът Ивелина Василева след срещата на високо равнище за климата в Париж.

„Безспорно за измененията в климата принос има и човешката дейност”, подчерта тя, като посочи, че като следствие се променя достъпът до храна и питейна вода. По думите й учените са изчислили, че при промяна на температурата с над 2 градуса ще настъпят опасни промени в климата.

Тя посочи, че се работи не само за ограничаване на вредните емисии и парниковия ефект, но и за адаптация към променилите се условия.

Василева категорично отрече да е казвала, че глобалното затопляне ще подпомогне туризма у нас, като цитира анализ на български учени, според които за 20 години средногодишната температура се е вдигнала с около 1.3 градуса, като лятото се е удължило за сметка на преходните сезони.

По отношение на енергията от възобновяеми енергийни източници, министърът посочи, че страната ни вече е изпълнила целите си за 2020 г., като сега трябва много внимателно да се планира развитието на ВЕИ сектора и да се изчислят правилно икономическите стимули за него (които в момента водят до проблеми в енергетиката – б.р.).

Василева съобщи, че страната ни печели милиони от продажба на квоти за вредни емисии, като по закон 71% от парите отиват във Фонда за енергийна сигурност, където покриват т.нар зелена добавка, а 29% остават за проекти, които подпомагат политики, свързани с изменението на климата.