Върховният административен съд (ВАС) спря лимитите на болниците, с които им бе наложено ограничение да работят с твърди бюджети между 90% и 95% от миналогодишните си разходи.

Съдът спря действието на разпоредби от постановлението на Министерския съвет, с които се налагат ограниченията на болниците до окончателното си произнасяне по казуса.

Делото е заведено по жалба от федерация "Български пациентски форум", по жалба от Националното сдружение на частните болници, по жалба от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В мотивите на съдия Светлана Борисова се посочва, че оспорваното постановление ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, изразяващи се в понасяне за собствена сметка на разходите за оказана медицинска помощ, а за пациентите значителните и трудно поправими вреди ще настъпят поради ограничаване на достъпа им до своевременна и качествена медицинска помощ.

В мотивите се допълва, че "определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях".

Основателно жалбоподателите сочат като доводи, че лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение, посочва съдия Борисова.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет в седемдневен срок.

От някои лечебни заведения алармираха, че може да фалират заради наложените ограничения.

Здравният министър д-р Петър Москов коментира днес в парламента, че всяка една методика е договорена между управата на НЗОК и Лекарския съюз.

„Нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и не е спирала пациент да се лекува там, където е избрал. С текстовете, които ще разглеждаме в зала по същество тази методика се прекратява", каза Москов в отгвор на изказване на Мая Манолова от БСП.

Той днес отново защити комплексното лечение чрез сливане на болници.