Зам.-външният министър Валентин Порязов отново е разговарял с посланика на Турция Сюлейман Гьокче, за да разбере има ли забрана за почетния председател Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски да влизат в Турция, съобщиха от ведомството. Той обаче отново е ударили на камък.

„Гьокче до голяма степен потвърди съобщеното вчера. Нещо повече, той заяви, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос”, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

От Външно уточняват, че поради големия интерес към публикуваната вчера в близкия до властта в Анкара в.”Стар” информация за черни печати за Доган и Местан, Порязов е провел няколко разговора с Гьокче.

Зам.-министърът обърнал внимание на посланика, че в неговата позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии.

„Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес”, пише още в писмото от МВнР.

Турците да си кажат

По-рано днес депутатите от ДПС поискаха външният министър Даниел Митов да докладва в парламента какво знае по казуса „Доган и Местан”. Вместо Митов в парламента отиде Порязов, за да съобщи, че Външно няма информация Турция да е наложила забрана на двамата да влизат на нейна територия.

Порязов призова южната ни съседка бързо да излезе с официална позиция: „Поради големия обществен интерес по темата, бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище - има ли такова решение, или няма".

В същото време, той отбеляза, че Турция не е длъжна да ни информира, ако български гражданин не може да я посещава, т.е. ако в момента Доган и Пеевски се намират на границата на Турция, те биха разбрали дали има забрана, или не.

Гьокче мълчи

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче присъства днес и на молитва за толерантност в пловдивската Джумая джамия. В неформалната среща участваха и главният мюфтия Мустафа Хаджи, както и районни мюфтии от цяла Южна България.

Гьокче категорично отказа да отговори на въпроси, свързани със забраната на Турция спрямо Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават страната.

"Поздравявам Пловдив като европейска столица на културата. Молитвата за толерантност е във връзка с тъжните събития от преди 2 години, когато Джумая джамия бе нападната", подчерта дипломатът.

Трябва ли България да предприеме реципрочни мерки при забрана на Пеевски и Доган да влизат в Турция?