Министерството на външните работи очаква рекордна активност на вота в чужбина.

Подадените заявления от чужбина до Централната избирателна комисия са малко над 45 000. Най-много са от Турция, следвани от Великобритания, Испания, САЩ и Германия. 

Снимка: bTV

За сънародниците ни, които ще подадат декларация в последния момент, но имат проблем да четат и да пишат на български език, е разрешено да поискат помощ за попълването й.

Сънародниците ни в Англия, които по традиция чакат дълго, за да пуснат гласа, този път ще имат повече възможности да го направят.

В някои дипломатически и консулски представителства Централната избирателна комисия  разреши да бъдат образувани повече от една секция. В Лондон например ще има 4.

“Този път в Лондон има исторически брой секции и се надявам, че хората да успеят да се разпределят така, че да се разпредели по-поравно обемът от желаещи”, заяви Мария Спирова.

Извън Лондон също има голям брой наши сънародници, мотивирани да гласуват, но най-вероятно ще бъдат затруднени да стигнат до секциите.

Въпреки че ограничението от 35 секции не се отнася за държавите в Европейския съюз, българите в Германия ще могат да упражнят правото си на вот само в посолството и консулските служби, защото това е изискване на местното законодателство.

От МВнР уточниха, че не са забавили искането до Берлин за повече изборни бюра.

През 2014 г. Германия е разрешила гласуване извън мисиите в Германия по изключение.

В почетното ни консулство в Щутгарт е една от 13-те избирателни секции в Германия, в която наши сънародници ще могат да пуснат гласа си. Очаква се в неделя там да бъдат хора, пропътували стотици километри, за да пуснат бюлетина.

На президентските избори миналата година чакането беше голямо, а опашките пред секциите дълги.

Кремена Даскалова е пуснала бюлетина си в Мюнхен и ще запомни президентските избори с часовете чакане.

В 13 града в Германия българите събраха нужните  60 заявления за отваряне на секции, но такива няма да има заради липса на дипломатически представителства.

И така българите  в Германия ще могат да гласуват в 8 града. Сънародниците ни, които не са подали електрони заявления за гласуване, ще могат да го направят в неделя на място в съответната избирателна секция, като задължително трябва да носят документ за самоличност.

Гласуването ще се случва от 7 до 20 ч. местно време, а при напрежение и опашки работното време на изборните секции може да бъде удължено.

Всичко за вота зад граница ще бъде готово до четвъртък, обясниха от МВнР. Една трета от документацията за гласуването в чужбина вече е пристигнала. На местата си са и командированите дипломати.

Вотът на 26 март ще се проведе в общо 371 секции в 70 държави. В девет няма да бъдат разкрити секции, въпреки че има подадени заявления, защото по преценка на консулствата обстановката е твърде усложнена или заявленията са много малко.

На президентските избори през ноември 2016 г. в чужбина гласуваха над 90 000 български граждани, най-много бяха в Турция.