Премиерът Бойко Борисов търси баланс между нестабилната Турция и разединената Европа. От неговата среща с канцлера на Германия Ангела Меркел стана ясно, че европейските лидери са на различни позиции по повод бежанската криза, а срещу Меркел има вълна на недоволство. Такава позиция зае журналистът Валерия Велева в студиото на „Тази сутрин” по повод визитите на Борисов в Германия и Турция.

По думите й проблемът с мигрантския поток идва оттам, че не се решава причината за конфликта, а тепърва предстоят да дойдат десетки милиони бежанци.

Медийният експерт Арман Бабикян подкрепи тезата й и допълни, че е претенциозно да се смята, че Бойко Борисов е част от някаква дипломатическа совалка, пратеник или копие на Хенри Кисинджър. „Връщането на Абдуллах Бююк трябваше да ни представи в по-добра светлина пред Анкара, но не и пред цивилизования свят”, посочи той и акцентира върху коментарите на Борисов преди срещата с Ангела Меркел. „Преди да тръгне той направи няколко антиевропейски изказвания – всеки се оправял сам, нямало солидарност”, каза той.

По повод коментарите за безвизов режим за Турция експертът беше категоричен, че тогава всички хиляди подгонени гюленисти от Реджеп Тайип Ердоган ще тръгнат насам. Велева уточни, че става въпрос за облекчен режим само за бизнеса и администрацията.

Според журналистката бежанската вълна и в момента е огромна, но Турция пуска мигрантите на части. По този начин президентът Ердоган рекетира Европа. 

Велева е категорична, че срещата на лидера на ДОСТ Лютви Местан с турския премиер Бинали Йълдъръм, преди българския премиер, е провокация към България.

Оградата по границата е най-важното, за да устои страната на потока бежанци, заяви още тя. Според Бабикян обаче издигането на стена е частично решение и той не смята, че сами можем да се справим с това. „Проблемът не е само в Турция, потокът няма да спре. Трябва или да намерим общоевропейско решение или съдбата ни ще е тъжна”, каза той.