Най-важното е откъде ще се финансира партията на Местан – това ще определи политиката ѝ, заяви журналистът Валерия Велева в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Парите следват политика, точно както в образователната система допълни политологът Антон Тодоров. Двамата се обединиха и около тезата, че проектът на Местан няма да просъществува.

Двамата експерти се обединиха около становището, че новата партия на Лютви Местан – ДОСТ, трудно ще избяга от етикета си на турска партия у нас. „Не бива да забравяме, че този политически проект беше започнат от турското посолство”, коментира Тодоров.

По думите на Велева предстои да наблюдаем как новият политически проект ще се ориентира към евро-либералните ценности, след като ДПС е единствената партия член на Либералния интернационал. „А твърдят, че ще са алтернатива на Движението за права и свободи”, коментира тя.

„Искал да изведе ДПС от лявата прегръдка. Но кой целуваше на Орлов мост Сергей Станишев? Днес ще е откаже ли от тази целувка? Ще се откаже ли от управлението с Пламен Орешарски?“, риторично запита още Велева.

Според нея този проект няма да просъществува. „Ще има съдбата на всички такива, които са се отцепили от партията майка. Начинът, по който тръгва той, не е чист. Българската политика има нужда от нови лица“, подчерта журналистката.

Снимка: btvnovinite.bg

Този човек започна кариерата си с лъжа и я завърши с позор, категоричен е Антон Тодоров.

„Пет пари не давам какво каза Местан. Този човек започна политическата си кариера с лъжа и завършва с позор. На такъв човек не може да се вярва“, коментира Антон Тодоров. По думите му  проектът му тръгва от турското посолство.

Според Велева и Тодоров националната ни сигурност е застрашена от явната намеса на чужди служители във висшите етажи на властта у нас.

Тодоров посочи скандалът около началника на кабинета на просветния министър Мюйессер Солак, която е била обект на проверка от ДАНС за връзки с турските служби, като само един от примерите за намеса на чуждестранни намери в политиката на България. По думите му през последните месеци турски консули са натискали членове от централата на ДПС да изберат дали са на страната на Доган или на Местан.

Според журналиста трябва да дадем знак, че имаме държава като изгони турските консули. „И друг път се е случвало подобно нещо – през 2002г. беше изгонено руското военно аташе, например”, допълни той.