ДПС влиза в най-тежката битка в своята 26-годишна история. Връщането на Ахмед Доган показва колко сериозно е положението на ДПС. Това ще бъде битка на лидера и сина, каза журналистката Валерия Велева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите ѝ партията на Лютви Местан – ДОСТ, е заявка за сериозен политически проект и ДПС трябва да отстои своите избиратели, да приобщи тези, които се опитват да избягат. „Затова Доган се върна“.

Знаково е, че учредяването на ДОСТ започна на турски език, че в залата имаше имами, че гостите открито говореха за претенции към България, каза журналистката.

Явно синът е станал достатъчно силен, за да се върне Доган. Учудвам се, че всички подценяват тази битка, добави Велева.

Тя коментира и искането на структурите на ДПС Доган да е оперативен лидер. Движението въвежда нова структура в политическата партия. Доган се връща с идеите и визиите си, но взема до себе си млад човек – Мустафа Карадайъ, когото ще отглежда като лидер, смята тя.

Снимка: bTV

Вчера Карадайъ беше избран единодушно за председател на ДПС.

Според социолога Мира Радева Карадайъ „не излъчва нищо“ и „прилича на пионка“. Всички знаят, че той ще е лицето на Доган.

Велева добави, че „Местан беше отглеждан като лидер 19 години“.

Двете се обединиха около мнението, че промените в Изборния кодекс, които бяха приети на второ четене в Народното събрание – за въвеждането на задължително гласуване и отпадането на избирателен район Чужбина, са политически гаф.

Според Велева това е харакири и е следствие от липсата в ГЕРБ на силен кандидат за президент.

Снимка: bTV

Радева се съгласи и добави, че липсата на експертни мнения, които да бъдат консултирани, е довело до поредица от панически ходове и недомислици. „Тоталитарните ни привички не са ни напуснали за тези 25 години“, добави тя.

Всяка партия, която е пипала Изборния кодекс в 12 без 5, е губила, припомни Велева.

Според Радева очевидно вторият мандат идва в повече на всяка партия и започват издънките.

Снимка: bTV

За мен истинският проблем е, че тоталитарното ни мислене не може да роди друго освен някаква форма на тоталитарен плурализъм, каза тя.

По думите на Велева следващият президент няма да бъде избран с усилията само на една партия.

Вижте целия разговор във видеото.