Валери Симеонов определи протестите срещу втора кабинка в Банско като саботаж
Според него причините са две – едната е интерес на чужда държава, която се чувства застрашена от Банско, а втората – саботаж от други политически партии
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 23
    11
Валери Симеонов
Снимка: Ладислав Цветков

„Протестите срещу втора кабинка в Банско са опит за саботиране на възможностите на българския туризъм”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на „Лице в лице” по bTV.

Той коментира, че това е изкуствено създаден проблем и всеки, който гледа отговорно на този казус, трябва да се постарае да намери решение за него.

Не по-малко от 2 г. ще са нужни, за да започне изграждането на втори кабинков лифт над Банско Предстои концесионерът да наеме проектантски екип

„За протестите за мен има два мотива. Единият е чисто комерсиален – тук са намесени средства на други държави, които приемат Банско за техен конкурент”, каза Симеонов, след което изреди страни като Швейцария, Франция и Австрия.

„Докато се дърляме не е направен нито един метър лифт и ски писта точно заради саботажа на тези хора, които са платени”, коментира Симеонов.

Според Симеонов вторият мотив за протестите е политически.

„Това лъсна с декларациите на партиите, които подкрепят този протест. „Да, България”, ДСБ, ДЕОС и други, които след 7 месеца парализа се опитват да излязат от безтегловността след изборите и търсят да придобият обществени и електорални дивиденти”, каза още той.

Симеонов е категоричен, че не трябва Банско да се поставя в пълна парализа и невъзможност за разширяване.

По време на гостуването в предаването в ефир бяха включени и еколози, които тази вечер ще присъстват на протестите. Те призоваха вицепремиера да си подаде оставката.

Симеонов определи твърденията, че ще бъдат изсечени вековни гори в Пирин като лъжа.

„Юлен” показа идеен проект за втора кабинка над БанскоЛинията ще стига до Шилигарника и за всяко отсечено дърво щели да се засаждат по 5

„Какво е вековна гора – това са резервати. Концесионната зона няма нищо общо с вековните гори”, категоричен е вицепремиерът.

Той добави, че разширяване на самата концесионна територия също няма. „Това е втората лъжа”, категоричен е Симеонов.

Той допълни също, че настоящата ситуация, в която лифтът в Банско не може да обслужи всички туристи също води до екологична катастрофа, защото повечето от тях се движат с автомобили през гората.

„Ако не дадем възможност да се отпуши този зимен курорт, как ще подпомогнем икономиката? Валери Симеонов е поел личен ангажимент да изработи и предложи стратегия за развитие на планинския туризъм у нас”, каза още вицепремиерът.

„За мен става въпрос точно за саботаж на определена печеливша държавна политика”, категоричен е Симеонов.

Преди дни в студиото на „Тази сутрин” лидерът на партия „Атака” и коалиционен партньор на Валери Симеонов – Волен Сидеров заяви, че не трябва правителството да се занимава „с плажове и лифтове”.

Волен Сидеров: Не сме влезли във властта, за да се занимаваме с плажове и лифтовеСидеров каза, че Бойко Борисов и Валери Симеонов трябва да се „уточнят като възрастни мъже” по казуса

„То по тая логика не трябва с нищо да се занимаваме. Докога все някой ще ми казва с какво да се занимавам и с какво не”, коментира Валери Симеонов.

Той добави, че в коалицията Обединени патриоти е съставена от три партии и не се наема да коментира мнението на Волен Сидеров.

„Също така не бих желал да разговарям с най-близките си партньори през медиите”, допълни Симеонов.

  • 23
    11
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре