Коалицията „Обединени патриоти” ще преговаря с всички български партии, но има теми, по които националистите няма да допуснат никакви компромиси и една от тях е ограничаването на вота от Турция. Това стана ясно от думите на председателя на НФСБ Валери Симеонов в студиото на „Лице в лице”.

В изборната нощ той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а със заместника му Цветан Цветанов имат уговорка за среща. Програмите на двете формации имали общи черти, но и разминавания, които могат да се превърнат в „непреодолимо препятствие”.

Симеонов обясни, че ОП са „за” преработка на Изборния кодекс, която да не допуска отварянето на повече от 6 секции в Турция – само в дипломатическите мисии. „Виждали ли сте как ентусиазирано гласуват в Турция, как без да разбират какво правят, променят мандатите в Народното събрание?”, запита председателят на НФСБ.

Той посочи и че ГЕРБ, за разлика от националистическото обединение, подкрепя въвеждането на мажоритарен вот във вида, в който за него бяха питани българите на референдум. „Това гласуване беше по инерция, когато на хората им бутат още една бюлетина в ръцете”, заяви Симеонов.

Във връзка с отвореното писмо на Слави Трифонов, който заплашва с протести, ако парламентът не превърне резултатите от допитването в закон, националистът отговори: „Ау, страшно ме уплашихте! (…) Той, ако имаше кураж да измери и да провери своето влияние над електората, можеше да се яви като самостоятелна политическа партия или кандидат за президент”.

Валери Симеонов призна, че съвпадения във вижданията има и с БСП, като там единомислието е по всички основни пунктове, включително и за ограничаването на социалните помощи за "паразитните етноси". Това си проличало още в края на миналия парламент, когато левицата провеждаше консултации преди да върне мандата.

Възможна ли е съвместна работа с ВОЛЯ на Веселин Марешки, както той поиска днес? „Не знам каква му е идеологическата платформа”, посочи националистът, като припомни, че по рано аптечният бос е отказвал да преговаря с него.

Повлия ли на „Обединени патриоти” блокадата на турската граница. Да и то положително, смята Валери Симеонов: „Изследванията един ден по-късно показаха 80% на българските граждани за тази акция, аз се гордея с това, което направихме”. Според него са били спрени 2/3 от тръгналите към България автобуси.

Той не пропусна и личния си принос, запечатан от камерите: „Аз съм избутал не само тази възрастна баба, която беше изключително нагла, а и още 10-ина човека заедно с моите приятели. Почти един рейс избутахме обратно преди да се намесят службите”.