Такива хули не сме чували, докато сме били в опозиция, както от коалиционния си партньор. Така депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира в студиото на „Тази сутрин” отношенията на партията с ДСБ, ден след като хората на Борисов поискаха от лидера си да отстрани от властта кадрите на „тъмносините”.

Народният представител напомни на своя партиен лидер периода, в който са били в опозиция и в който той само се е регистрирал без да стои на пленарните заседания, докато останалата част от парламентарната група е оставала в зала.

Радев обясни, че чашата на търпението е преляла след конференцията на ДСБ, на която Радан Кънев заявил, че е „параван за ползването на облаги от властта” от страна на ГЕРБ и ДПС, а Татяна Дончева обиждала ГЕРБ под бурни аплодисменти. „Искаме да се извини или да спре да говори неща к са в разрез с неговия морал и да спре да бъде морален еталон”, заяви депутатът.

Зам.-председателят на комисията по отбрана показа пред камерите договора за адвокатски услуги, сключен от военния завод „Терем” (който има юридически отдел) с кантората на Радан Кънев малко след назначаването в борда на директорите на единствения непрофесионалист там – Стоил Яков.

Радев нарече споразумението „скрит трудов договор” за 2600 лева на месец. Освен това, Яков си назначил личен шофьор със заплата от 1250 лева. „Базовата заплата на член на Съвета на директорите е 1280 лева, един професионален войник взема половината от тези пари”, посочи депутатът.

Той беше категоричен, че от изцяло партиен характер са били назначенията и на други ръководни кадри в „Терем” – на финансовия директор на най-голямото от предприятията и на контрольори.

Валентин Радев подчерта, че е запознат само със ситуацията в отбраната, но е разбрал от колегите си, че и в други ресори „трудоустрояването” на ДСБ върви с подобни темпове: „Май ние сме били паравана без да осъзнаваме...”. Той обаче бе категоричен, че не гони никого, а „тъмносините” трябвало сами да напуснат постовете си, ако са наистина толкова морални.

Депутатът посочи, че министрите Петър Москов и Николай Ненчев са станали „политически сираци” и се ползват с подкрепата на ГЕРБ. Валентин Радев посочи, че когато премиерът Бойко Борисов се върне от Брюксел, съпартийците му ще го помолят за „дисциплиниране на коалицията”.