„Ако искаш да получиш от обществото, трябва и ти нещо да дадеш”. Така бившият министър на образованието Даниел Вълчев коментира искането на 60 % от българите за образователен ценз за правото за гласуване.

Според преподавателя от Юридическия факултет на СУ няма никакво основание за искането на Волен Сидеров да бъде свален имунитета на главния прокурор Сотир Цацаров. По думите на Вълчев „по целият свят има политици като Сидеров, които държат популярността си на подобни цветисти изказвания”.

Големият проблем в станалата скандална ситуация, според бившият министър на образованието е, че МВР ще работи със свидетелски показания. Това ще даде възможност на замесените „господа да имат свои версии за случилото се, които не могат да бъдат категорично отречени”, поясни Даниел Вълчев.

Той изтъкна три основни проблема на правосъдната система. Първата ѝ слабост е липсата на „еднообразност на процедурите”, т.е. начинът, по който се развиват съдебните процеси е пряко зависим от това кой участва в тях. Отсъствието на предвидимост в съдебните решения е вторият основен проблем по думите на Вълчев. Това означава, че решението от едно дело не съответства на решения от подобни казуси. „Справедливостта идва след толкова време, че човек се чуди това справедливост ли е” – така бившият министър на образованието дефинира третата основна слабост на правосъдната система в страната.

Даниел Вълчев изрази съмнение дали конституционните промени ще доведат до изменения в съдебната система. Според конституционни промени трябва да се подкрепят, но не бива да се създават „твърде високи обществени очаквания”. По думите му са необходими по-конкретни промени.

На въпрос относно необходимите реформи в съдебната система, Вълчев изтъкна нуждата от персонализиране на отговорността в системата, както и от борба с корупцията.

„Трябва лидерство, някой трябва да си сложи главата в торбата, за да го избута това нещо, ако ще после да няма никакво политическо бъдеще”, заяви той.