Прави се анализ, вероятно към средата на ноември ще имаме резултат и ще съобщим ще има ли коледни надбавки за пенсионерите. Това заяви в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че ако има, едва ли ще е за всички пенсионери.

Вероятно бюджетът за тази година ще приключи балансирано или на малък излишък, заяви Горанов. Макар че към края на октомври излишакът е над 2,4 млрд. лева, според Горанов, по-голямата част от него идва от забавени разходи на министерствата, които до края на годината ще бъдат наваксани.

Спекулациите, че има едни 2,4 млрд. лв. за харчене са по-скоро грешна интерпретация, посочи Горанов и допълни, че не може да бъде направен нито един лев разход, който не е заложен в закона за държавния бюджет.

Вероятно и тази година допълнителни пари ще има само за възрастните с ниски пенсии.

По отношение на неефективността в здравеопазването Горанов заяви, че като цяло има нужда да бъдат повишени стандартите за мениджмънт в управлението, особено в държавните болници. "Министър Петров беше доста напреднал в това отношение. Новият министър, който и да е той, трябва да поработим в тази посока", каза той. По думите му трябва да се отговори на въпроса дали това е оптималният размер на здравната ни система. Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението и това не е тайна за никой, посочи той. Горанов ще настоява заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, "за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там, тъй като това е един финансов фонд с милиарди в него".

"Тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разроила с огромен на брой договорни партньори на касата, че през някои аптеки, и за това има данни и в службите, се извършват кражби от касата", коментира Горанов. Аз съм оптимист, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока, каза още той.