Проектът на нов Изборен кодекс предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) да е професионална и постоянно действаща. Това каза на заседание на временната комисия за изработване на проекта председателят Мая Манолова.

Идеята е да се въведе пълна прозрачност на всички заседания на ЦИК, ще се обжалват абсолютно всички актове на комисията. Предвижда се създаване на обществен съвет към ЦИК. Председателят, заместник–председателят и секретарят на СИК не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Намалява се депозитът за участие в изборите, инициативните комитети ще са без депозит. Облекчават се процедурата по изискуемите документи. Облекчени са максимално условията за създаване на партия, заяви Манолова.

Проектът за Изборен кодекс е 239 страници и предвижда два варианта по въпроса с имунитета на кандидатите за народни представители. Председателят на временната комисия заяви, че само в три страни от ЕС кандидатите имат имунитет – Литва, Португалия, Унгария. Компромисният вариант е да има орган, който да се произнася по имунитета, посочи Манолова.

Следващата седмица изтича 3-месечният срок за изработване на проекта.