Отношенията в управляващата коалиция са прекрасни. Правото да се преструктурира кабинетът е мое, също аз решавам дали да се сменят министри и с кого бих искал да работя. Това каза днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на участъка Белокопитово - Каспичан от автомагистрала "Хемус" и на най-големия у нас пътен възел - "Белокопитово".

По думите му нито с Меглена Кунева, нито с министрите Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Петър Москов и Ивайло Калфин са имали какъвто и да е комуникационен проблем. Те винаги са имали пълна подкрепа от мен, както и аз от тях, подчерта Борисов.

Когато имаме успехи, те са общи. Лошото е, ако се провалим някъде - тогава всеки иска да избяга от провала, заяви Борисов.

Според министри в кабинета от различни партии засега няма причина за правителствена криза.

„До момента, в който правителството изпълнява своята програма, няма по-висока ценност и стабилност, ако излезем от тази програма единствения изход е избори, но не виждам това да е актуално сега”, коментира здравният министър Петър Москов.

Кабинетът работи добре и в същото време има въпроси за механизмите за взаимоотношения между тези 4 политически сили, които трябва да се изчистят, смята социалният министър Ивайло Калфин.

Повратна точка обаче ще са местните избори и резултатите от тях, смятат анализатори.

„Политическата логика говори, че това правителство ще е стабилно, но това дали ще бъде със същата подкрепа и със същите министри - това вече е друго", коментира пред bTV Първан Симеонов, политолог и директор на "Галъп интернешънъл".

Според политолога, ако продължи долепването на ДПС до управлението, трябва да се следят внимателно реакциите на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок.  

По-рано на въпрос дали се обезсмисля референдумът само с въпроса за електронното гласуване, премиерът Бойко Борисов заяви, че българинът не обича задължителното. "И аз не обичам да ме карат насила да гласувам, когато не ми се гласува", посочи той.

Премиерът каза още, че "Реформаторите са прави, че така зададен въпросът за мажоритарния вот не е достатъчно конкретен".

По думите му е грешка на управляващата коалиция при гласуването за референдума в Народното събрание, "че когато трябва конституционно мнозинство, е явно, че трябва да се търси и опозицията".