Фалстарт за конституционните преговори ден преди гласуването им. Рано тази сутрин партиите се събраха на пореден председателски съвет за да решат какво да правят и пак не се разбраха. Топката остава в полето на РБ, които трябва да решат дали все пак ще приемат само част от исканите от тях мерки да влязат в основния закон.

"В момента сме на път да се обедими около нещо, което се чака вече 25 години и което е изискване на Европейската комисия", така премиерът Бойко Борисов коментира пред българските посланици в чужбина преговорите около законодателните промени, свързани със съдебната реформа.

Той заяви, че на срещата на председателския съвет следобед очаква напредък по преговорите за реформата. Според Борисов загубите за страната ни от извършването на реформата са никакви, а ползите - големи за цялата страна като инвестиции и положителна оценка в доклада на Европейската комисия. 

На председателския съвет сутринта се събраха всички партии без „Атака”, като уговорката беше да се съберат отново следобед. БСП обаче няма да присъства, защото от левицата смятат, че в момента текат пазарлъци за преразпределяне на влиянието в съдебната система.

„Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не на някакъв пазар - твоите 20 гласа срещу какво ще ги дадеш и го драскаме в тефтерчето, минаваш през другия кабинет - а твоите 15 или 10 гласа срещу какво ще ги дадеш, драскаме в тефтерчето. Накрая се получава прасе с крака на пиле”, заяви Михаил Миков.

Според неофициална информация, след като вчера от Реформаторския блок обявиха, че няма да подкрепят лансирания от ДПС и ГЕРБ вариант на първо четене да минат само безспорните текстове, лидерът на ДСБ Радан Кънев е провел среща с премиера Бойко Борисов.

Намираме се на ръба на исторически компромис в това Народно събрание, заяви Радан Кънев, след като излезе от парламентарната стая на ДПС.

Запитан дали ще бъде внесен нов проект за промени в Конституцията и дали са се разбрали, Радан Кънев отвърна, че разбирателство без политически формации, които да имат поне 160 гласа в Народното събрание, няма как да има.

Кънев информира още, че предстои среща на Парламентарната група на Реформаторския блок, както и разговори с ГЕРБ. Той отказа повече информация по темата и така и не стана ясно за какъв компромис и от чия страна говори той.

„Ако не е възможен компромис, не е възможен и 8-партиен парламент”, коментира по-рано той.

Междувременно, и тази сутрин се събра протест с искане да бъде приет първоначалният проект за конституционни промени. Според демонстрантите, предложеното от ДПС разместване на квотите във Висшия съдебен съвет ще доведе до доминация на прокуратурата и парламентарната квота в него и по същество обезсмисля реформата.

Тази сутрин, за разлика от вчера, контрапротестиращи около парламента нямаше.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда