Парламентарната зала е на път да се превърне в „радиационно опасна” от хилядите приказки, които се изговориха по темата АЕЦ „Белене”. Новата вълна разговори, която бе отприщена от икономическия министър Делян Добрев миналата седмица, заля и днешния работен ден на депутатите.

Първо мнозинството спести на премиера усилието да обясни защо половин година не е предприел действия за прекратяване на проекта и дали е водил разговори по темата зад гърба на Народното събрание. Въпросите бяха зададени от Синята коалиция, но ще останат без отговори, поне на този етап.

След това депутатите се отказаха да гласуват отмяна на решението за спиране на „Белене”, на което държаха „червените” Михаил Миков и Петър Курумбашев. „Абсурдно е да се водят преговори, без да има отмяна на решението, с което се спира проектът”, каза Миков, но това не мотивира колегите му да одобрят предложението.

Бързите две решения доведоха до традиционно нажежена дискусия да бъде ли създадена анкетна комисия със задачата да провери всички данни около строителството на централата от 2002 г. до края на март 2012 г. Уверени в „хигиенните си навици”, членове и на опозицията, и на управляващите се съгласиха да бъдат извадени „кирливите ризи” на проекта наяве, за да се види кой колко се е „къпал в гьола” в Белене.

Комисията беше създадена със 112 гласа „за”, 19 „против” и 8 „въздържали се”. За председател бе избран Диан Червенкондев от ГЕРБ, а заседанията й ще бъдат предавани пряко по националните радио и телевизия.

"Една огромна глупост"

Снимка: БГНЕС

Левицата настоя да се разследва работата на сегашното правителство по АЕЦ-а до настоящия момент - нещо, което не бе прието.

„Защо се предлага краят на март 2012 г. като срок за действие на комисията? Нека да бъде до ден-днешен, да отпадне това ограничение, защото стана ясно, че са се водили разговори и преговори зад гърба на парламента”, заяви Сергей Станишев.

Следвайки тона си от последните дни, той отново намеси предстоящото допитване сред обществото по темата. „Целта на комисията за АЕЦ „Белене” е да се объркат хората преди референдума, да се манипулира общественото мнение(...) Няма как да подкрепя тази комисия, която ще бъде пародия. Трябва има дебати по медиите, хората да чуят аргументите и нека народът наистина да реши”.

От другата страна на бариерата обаче застана неговият съпартиец Румен Овчаров. „Правете комисии, проверявайте, но след 10 месеца мандатът ви свършва и прокуратурата ще продължи работа. Вие осъзнахте, че направихте една огромна глупост. Загубихте първия и втория етап от битката „Белене”, прокламира от трибуната той.

Бившият икономически министър не пропусна да сподели и вижданията си развитието на ситуацията: „Очаквам от вас да чуя, че този референдум сте го платили вие, инициирали сте го. Това е поредното нахалство, което очаквам от вас. И това няма да ви спаси. Българинът плаща за безумията ви”.

За нерешителността на кабинета поговори Петър Курумбашев: „Всяко последно изказване на Борисов е вярно, независимо дали противоречи с 360 градуса на предишното. Вие внасяте и изнасяте решения през ден. Народното събрание не е като чаршия, не сме хора, които определят условия при търговски преговори. Опитайте се да уточните с вашите избиратели вие какво искате”.

За да бъдат разобличени веднъж-завинаги

Изказването на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по темата се превърна в патетичен призив да се стигне до истината по „най-непрозрачния” проект: „Не може да прахосваш парите на данъкоплатците по този начин. Аз предлагам - не само да бъде създадена тази временна анкетна комисия, но и тя да стигне докрай, да извадим истината пред българското общество. Ако не го направим, проектът "Белене" ще бъде претоплян постоянно и старата песен ще започне на нов глас”.

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов отстоя всички принципи на коалицията и подкрепи колегата си Димитров: „Националната електрическа компания е табелата, зад която стоят зле прикритите решения на министър-председатели и министри. Трябва да се съберат достатъчно материали, за да бъдат разобличени веднъж-завинаги тези хора, да се види какъв личен техен интерес стои зад това те да излизат и да защитават непрекъснато един безнадежден проект”.

Видимо окрилен от идеята, лидерът на „Атака” Волен Сидеров поиска мултиплициране на комисиите: „Нека да продължи тази инициатива - за създаване на временни анкетни комисии. Предлагам да се създадат още няколко анкетни комисии – анкетна комисия, която да разгледа всички данни, обстоятелства и факти по продажбата на „Нефтохим”, временна анкетна комисия, която да разгледа всички данни, обстоятелства и факти по продажбата на „Балкан”. Ще предложа пълен списък с временни комисии”.

ДПС предварително обявиха, че ще се въздържат при гласуването, обезсърчени от резултатите. „Временните комисии съм убеден, че са повече от 15 и съм убеден в тяхното пълно безсмислие. В комисиите се говори за разследвания на факти, обстоятелства, за постижения в разследването на тези факти и обстоятелства. Докога 41-то Народно събрание ще върши работата на останалите държавни институции? Няма нито едно добре проведено разследване от тези комисии. Няма нито един качествен резултат от работата на тези комисии”, заяви Йордан Цонев.

"Как му се изкълчи устата?"

Снимка: БГНЕС

В дискусията косвено се намеси и премиерът Бойко Борисов от няколко сгради „по-нагоре”. Преди заседанието на Министерски съвет той възложи на министър Добрев да се свърже с централата на RWE и да поиска писмен отговор - дали ГЕРБ и настоящето правителство ги е изгонило и дали те са били съгласни със заемите от половин милиард за АЕЦ "Белене".

В свое интервю тази сутрин соцлидерът Сергей Станишев заяви, че стратегическият инвеститор в проекта АЕЦ „Белене” - немската компания RWE, се е отказала от проекта по вина на ГЕРБ. Премиерът се погрижи всички да разберат, че това съвсем не е така.

„Като слушах какви лъжи говори Станишев за това, че ние сме изгонили RWE, просто се забавлявах истински. Просто вече няма да правя компромиси. Как от трибунката му се изкълчи устата в парламента да каже, че това е провал на ГЕРБ?”, попита Борисов.

Задачата на министър Добрев обаче се оказа неизпълнима. „Аз днес не успях да се свържа с тях, тъй като те имат национален празник и не работят, но за сметка на това съм поканил господин Андонов, който е свидетел на целия процес.

„В писмото - то не е и писмо, а е уведомление - пише точно тези две причини, по които RWE се оттегля от проекта - подхода и начина на финансиране, който не е договорен и второто е неподписването на контракта с „Атомстройекспрот,” обясни изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Михаил Андонов.

„Тези преговори са се водили преди това правителство, при това правителство само е пристигнало писмото,” заяви Добрев. .

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови