От 1 януари догодина чужденците ще могат да купуват българска земеделска земя свободно. Управляващите са категорични, че мораториумът ще падне, въпреки решението на парламента той да бъде удължен. По казуса все още няма решение и на Конституционния съд.

Преди по-малко от 2 месеца позициите на депутатите се сблъскаха, а част от „червените” изненадващо подкрепиха удължаването на мораториума за физически лица.

Коалиционният партньор ДПС, заедно с депутати на БСП, поискаха решението да бъде обявено за противоконституционно. Казусът обаче изглежда решен и пазарът за чужденците ще бъде отворен, уверява шефът на правната парламентарна комисия Янаки Стоилов.

„Независимо какво ще бъде произнасянето на съда по същество, това решение възлагаше определени действия на МС. Самото решение на НС не е променило правилата, по които се закупува земя”, обясни той.

Зърнопроизводители обаче се притесняват от чужда инвазия и масово изкупуване на земята. „Смятам, че след като сме правова държава трябва, да се придържаме към законите и парламентаризма в България. След като все още това, което е гласувано от парламента, не е отменено, редно е то да се прилага”, заяви Радослав Христов от асоциацията на зърнопроизводителите.

От аграрното ведомство вече са готови с ограничителните условия за купуване на земя, но законодателни промени още няма. „За да купиш като физическо лице българска земя, тя трябва да е за земеделие и трябва да си развивал земеделска дейност 3 години преди това, в рамките на нашата държава”, поясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Засега чуждият интерес към купуването на наша земя е нулев, обобщават от министерството.