АБВ няма да подкрепи решението за дълг, съобщи лидерът на партията Георги Първанов след консултациите с финансовия министър Владислав Горанов. Според Първанов причината е, че не са получили предварителна информация за подготвяния дълг от 16млрд. лева, както и за това как ще се харчат парите.

Лидерът на АБВ обяви, че по време на срещата между парламентарната група и Владислав Горанов не са били спестени въпросите за това как ще се разпределят парите от заема. "Ще се дебатира, когато му дойде времето", отговорил финансовият министър.

Запитан дали все пак съществува хипотеза и вариант АБВ да размислят, Първанов отвърна, че такава хипотеза е била възможна при изтегляне на законопроекта и стартиране на обмислен разговор. "За мен най-доброто решение беше да се направи нов договор и след сериозен публичен дебат да се заложат нови параметри", каза Георги Първанов.

По думите му имало прекалено много въпроси за партньорството им с ГЕРБ, което Първанов дори се замисли дали да не постави в кавички: „Не искам да се вземат решения под натиск, не искам да се вземат решения без дебати".

Президентът (2002 г. – 2012 г.) припомни ситуацията около пенсионните фондове. "Аз не мога да бъда уплашен с оставка на никого дори на министър-председателя", каза Първанов. 

"Да видим, ако не приемат дълга, като не го приемат - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днеска", по-рано днес предупреди Бойко Борисов.

Дебатите около новия заем няма да се излъчват по БНТ и БНР, след като депутатите от управляващата коалиция гласуваха "против" и "въздържал се" на предложението на "Атака".

Много сте симпатични

„Много сте симпатични. Ще говорим цял ден” – това бе лаконичният коментар на финансовия министър Владислав Горанов след срещите му с парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Финансист №1 се срещна първо с реформаторите, а след това, заедно с Радан Кънев, отиде при ПФ. Славчо Атанасов от Патриотичния фронт заяви пред Фокус, че не е останал убеден от аргументите за заема от 16 млрд. лева, а колегите му ще гласуват по съвест.

Докато се провеждаха „совалките” за новия заем, БСП и „Атака” протестираха пред парламента.

Купувате си политическо бъдеще

„Купувате си политическо бъдеще с милиарди левове. Изглежда някой иска да се представи добре на предстоящите избори, а след това българския народ - кучета го яли", заяви в началото на дебата Румен Гечев от БСП.

Той определи като „нарушение на Конституцията и Закона за бюджета” записването на числото 8 млрд. лева още на 6 февруари т.г. без Горанов да е имал мандат за преговори.

„Дългът се определя за всяка отделна година”, настоя Гечев, който посочи, че заемът няма разчети за това как ще бъдат харчени парите, как ще бъдат избрани посредниците и какви ще бъдат комисионните им.

Той посочи, че такова съдбовно решение се взима "на коляно" и попита нормално ли е министри да научават от медиите, че собственото им правителство е решило да взима заем за 16 млрд. лева.

" Само допреди година делът на дълга беше 17-18% от БВП, а 2017 се появява 34%, посочи Гечев и попита ако е вярно, че управляващите ще плащат стар дълг, то би трябвало този процент да намалява. "Ако е вярно числото, че ще надхвърлите 30% от БВП, значи лъжете, че ще плащате стар дълг", обяви той.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем