След като почти разпадна управляващата коалиция, гласуването на новия заем от 16 млрд. лева беше отложено. Мнозинството в парламента отказа да удължи пленарното заседание до приключване на дебатите и гласуване на ратификацията на договорите.

Предложението за удължаване на работното време беше направено от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков. Той посочи, че в момента вървят пазарлъци за подкрепа по отношение на цели групи и отделни народни представители и предложи удължаване на заседанието до гласуване на точката.

Искането за удължаване на работното време беше отхвърлено и при прегласуването със 73 гласа "за", 104 "против" и 19 въздържали се.

„Ще имате цяла нощ, когато ще ви рекетират, изнудват и утре някои колеги тук ще бъдат чувствително по-богати", заяви поискалият прегласуването Волен Сидеров.

„Не е проведен достатъчен диалог вътре в мнозинството, с опозицията и вътре в обществото, посочи той във връзка с поемането на новия държавен дълг. Не можем да наричаме пазарлъци естествените процеси на съгласуване на позиции”, заяви на свой ред съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Минути по-рано стана ясно, че АБВ няма да подкрепят предложението, а от Патриотичния фронт ще гласуват по съвест, тъй като не са били информирани навреме и достатъчно ясно какви са целите на новия дълг.

Междувременно БСП и „Атака” организираха протест пред Народното събрание, а премиерът Бойко Борисов намекна за оставка, ако дългът не мине през пленарна зала. Лидерът на АБВ Георги Първанов даде да се разбере, че не се притеснява от последното.

Не били 16, били 12

"Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета.

При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът, който тече в момента. Заблуждаващо е да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след края на днешните дебати за новия заем в размер на 16 млрд. лева.

"Нямам притеснение относно инструмента, който съм предложил. Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения", допълни Горанов.

Той подчерта, че ако се балансират следващите два бюджета, новият заем може да се намали до 12 млрд. лева.

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира от къде могат да се свият 2.5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още Владислав Горанов.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем