ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и осем депутати от Български демократичен център внесоха промените в Конституцията. Под четвъртата поправка в основния закон, чието внасяне беше отложено със седмица, са се подписали 132 депутати, а трите формации с БДЦ имат заедно 133 гласа.

За да бъде приета промяната на първо четене, тя трябва да събере подкрепата на три четвърти от депутатите – 180. Ако не събере тези гласове, но за нея все пак са гласували повече от две трети от депутатите – 160, тя може да се гледа на второ четене не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след одобрението на първо четене.

ДПС и БСП заявяват, че няма да подкрепят текстовете на първо четене, АБВ също се обяви против, тъй като според тях част от тези промени трябва да се направи от Велико народно събрание.

Лидерите на ГЕРБ и на Реформаторския блок обещават разговори с парламентарните групи и търсене на консенсус, като очакват партиите, които са подкрепили стратегията за съдебната реформа да гласуват и за поправката в конституцията.