Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова подчерта, че стилът на ултиматумите не й допада и призова за по-активен диалог в рамките на управляващата коалиция.

„Не ми допада стилът на ултиматумите, не мисля, че е продуктивен, можем да преминем в един режим на по-активен вътрешнокоалиционен диалог, за какъвто има предпоставки”, коментира Бъчварова пред журналисти в парламента обявеното по-рано днес решение на Патриотичния фронт да остане част от управляващото мнозинство, след като поставиха седем условия за това към ГЕРБ. След преговорите останаха резерви по изпълнението на някои от точките.

Една от критиките и до момента на Патриотите е за недостатъчно ефективната борба с битовата престъпност. Бъчварова обаче припомни, че вчера са говорили два пъти по два часа и половина с ПФ и според нея те са проявили разбиране за усилията.

Не мога да кажа, че има видими резултати от борбата с битовата престъпност, но работим, за да постигнем такива резултати, увери вътрешният министър, като допълни, че положителният ефект от мерките няма да дойде веднага.

Бъчварова уточни, че се подготвят законодателни инициативи в отговор на протеста на полицаите и се работи по техните предложения.

Във връзка с идеята, обсъдена с ПФ, за назначения на бивши служители на полицията и МО като охрана на обществения ред в кризисните места по програмите за заетост, министърът отговори, че това не е толкова лесно, тъй като хората трябва да имат определени умения.

Да видим по програмите за заетост как можем да организираме тази дейност, надявам се да отпадне необходимостта от толкова много хора, особено след изграждането на съоръженията по границата, това е разчетено в различни варианти, обясни Бъчварова.

Обмисляло се и дали в случай на нужда армейски части могат за бъдат изпратени в помощ на охраната на границата. Това били част от мерките за справяне с миграцията и с бежанската вълна.

Бъчварова каза още, че ще разпореди да бъде проверена информацията на германското издание „Ди Велт”, че джихадисти си купуват български паспорти.