Участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да го обсъждаме. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред държавната телевизия.

По думите му все още не е ясно какво ще е развитието на кризата в размирната държава, но е висока вероятността там да има военна интервенция. „Министърът на отбраната Ангел Найденов беше достатъчно категоричен относно позицията на страната ни за участие в такава военна операция. Първо това не е искано от нас до момента и второ – ние нямаме способността да участваме пряко в една такава операция”, посочи вътрешният министър.

Той отбеляза, че бъдеща военна намеса в делата на Дамаск не означава, че кризата ще бъде премахната, но ще отслаби режима и ще даде възможност за промяна.

Йовчев подчерта, че няма пряка терористична заплаха за България вследствие на бежанската вълна от Сирия в страната ни. Той каза обаче, че можем да очакваме рискови заплахи, произтичащи от кризата в Близкия Изток, а също така и, че вероятно бежанците от Сирия ще остават на наша територия. Щабът за бежанците, който министърът ще оглавява, щял да се развива в три тактически насоки.

„Над 1400 са бежанците към момента в България, като по-голямата част от тях са сирийци. През последното денонощие границата ни са преминали 65 бежанци, от които 47 са от Сирия. Има голям бежански поток от тази държава. Към момента са изчерпани капацитетите на бежанските центрове у нас”, заяви вътрешният министър.

Той посочи три основни действия на правителството, които трябва да бъдат насочени към засилване на наблюдението на държавната граница, осигуряване на настаняването на тези бежанци, както и търсене на помощ по линия на Европейския съюз. „В момента търсим спешно места, където можем да настаним тези бежанци, прави се оценка на сградите, които могат да бъда използвани като бежански центрове. Този проблем трябва да бъде решен в дни”, посочи още Йовчев.

По думите му – ако се развие още кризата в Сирия страната ни може да очаква от 6 до 10 хиляди бежанци до края на годината. „Това надхвърля нашия потенциал. Това е организация, която трудно бихме могли сами да направим”, отбеляза Цветлин Йовчев.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия