Парламент без хора на изкуството ражда бюджети с 0,5% от БВП за култура. Около тази позиция се обединиха артисти и музиканти, влезли в кандидат-депутатските листи на основни политически партии у нас.

„Всички отляво и отдясно сме убедени, че българската култура не може да съществува без минимум 1% от БВП”, подчерта в студиото на „Тази неделя” Веселин Калановски („Да, България”).

И, все пак, защо един човек на изкуството става политик? „Има два начина, по които една система може да бъде променена. Единият начин е да се политизираш, да влезеш в нея и да я промениш. Другият е с калашници и революция. Аз съм пацифист”.

Актьорът Евгени Будинов от ГЕРБ има своя отговор на въпроса: „Аз се надявам да има повече хора от изкуството и културата в парламента, за да може да защитим нашите интереси”.

Майсторът на пантомимата и негов бивш преподавател в НАТФИЗ проф. Александър Илиев даже питал свои приятели целия политически спектър дали да приеме предложението на БСП. Отговорът бил: „Давай, сега е моментът, сега се разчупват формите”.

„В миналия парламент, когато трябваше да се сформира Комисията по култура, всички умирахме от смях, защото нямаше кого да сложат”, припомни Венцислав Мицов („Глас народен” и РБ). Той подчерта, че Народното събрание трябва да е място, в което всички съсловия да бъдат представени.

Като конкретни мерки в областта на културата, кандидат-депутатите споменаха възможност повече българска музика да звучи по обществените медии, създаването на нов закон за читалищата, подобряване на механизмите за събиране на авторските права, гаранции, че отчисленията от хазарта отиват за култура и др.

Евгени Будинов беше в центъра на скандала с опитите на Волен Сидеров и депутати от "Атака" да нахлуят в НАТФИЗ. Какво ще му каже, ако се засекат в парламента като народни представители? "Добър ден, г-н Сидеров, искате ли да седнем и да поговорим за българската култура?".

Журналистът Ивайло Цветков – Нойзи влезе в „Нова република”, но няма да е кандидат за депутат от обединението около ДСБ. „В България, някак по инерция, всички хора на изкуството и културата се смятат за интелектуалци (…) Не съм човек на изкуството, освен като ценител”, подчерта той.

Като свръхзадача „Нова република” са си поставили спирането на договорка между БСП и ГЕРБ, която той нарече „гнойна коалиция”.

„Има едно-единствено дясно и това е „Нова република”. РБ2 не могат да бъдат дясна алтернатива на ГЕРБ, защото са в джоба на ГЕРБ. Що се отнася до „Да, България”, ние им подадохме ръка, а те не я приеха”, заяви Цветков. Калановски отбеляза, че поканата на „тъмносините” е дошла през медиите – по начин, подобен на призива Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат без той да е питан дали има такова желание.