"На 23-24 декември турският посланик беше извикан и му беше връчена нота в Министерство на външните работи", съобщи по време на блиц-контрола в Народното събрание премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той отговори на въпросът на Десислав Чуколов, свързан с трусовете в ДПС. „Какво ще направи правителството и как ще реагира да се покаже на турската държава, че вмешателството й не трябва да продължава?“, попита депутатът от "Атака".

„На 23-24 декември турският посланик беше извикан и му беше връчена нота в Министерство на външните работи, но като добросъседни държави сме избягвали да шумим по тези теми. Многократно съм благодарил на турското ръководство, че помогна бежанският поток да не се насочи към България", коментира Борисов.

Министър-председателят подчерта, че България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция. „...отношения, в които бихме могли да си зададем въпроси, които ни интересуват. Не се месихме и не реагирахме, когато президентът Ердоган и президентът Путин преместиха "Южен поток" и го преименуваха на "турски", когато започнаха строежът на електроцентрали, когато туристите от България отиваха за Турция. Ние бяхме внимателни и търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на своите места.

Има незаобиколими фактори. Разбира се, всяка една държава има своите фаворити, за предпочитания. Всеки един си хвали неговата стока. Това е навсякъде. По-склонен съм (да мисля – б.ред.), че желанието от страната турското ръководство беше да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС", заяви Борисов.

"Никога не сме имали политика срещу или в интерес на друга държава, България е незаобиколим фактор на Балканите", каза още премиерът в отговор на друг въпрос по време на парламентарния контрол.