Три български общини без шанс да получат европейско финансиране по оперативната програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Причината е, че южната ни съседка наложи забрана за партньорство с Бургас, Хасково и Свиленград.

Забраната на турското външно министерство да се работи с българските общини от чисто дипломатически скандал, е на път да се превърне във финансов проблем. Общо по ОП „Трансгранично сътрудничество България – Турция” страната ни може да усвои 11 милиона евро.

Програмата се затваря след два дни, а най-важната ос е „Околна среда”, където тези общини можеха да кандидатстват за пари за предотвратяване и намаляване на последиците от природни бедствия.

Думата, за която Турция наказва

Няма зима, бедствията да не ударят Хасковско. Реките късат диги, разрушават мостове, влизат в селата. Пари за справяне с наводненията общината няма, затова при старта на програмата за трансгранично сътрудничество с Турция, от кметството си правят сметка, че партньорството с Одрин ще им осигури необходимото финансиране.

До проект така и не се стига, защото партньор в Турция, така и не се намира.

Според кмета на Одрин Реджеп Гюркян, решението е на външното им министерство е окончателно: „С Хасково работихме много добре, но вече имаме забрана от нашето външно министерство. Причината е едно решение на Общинския съвет на Хасково миналата година, в чиито мотиви се използва арменският геноцид, за кръщаването на парк Арменци в града”.

А приети декларации на общинските съвети, осъждащи арменския геноцид, вкарват в забранителния списък и Бургас и Свиленград. По случая е информирано и екоминистерството.

„Това, което мога да предложа, е активизиране на областни администрации, на други структури, които могат да бъдат кандидатстващи бенефициенти по програмата”, каза ресорният министър Ивелина Василева.

Така в Бургас с проектирането се захващат от областната администрация, където разчитат с над 1 милион лева да купят техника и да почистят речните корита   региона. Но проблемът е че нямат собствен бюджет и разчитат на съгласието на Министерски съвет да изпълняват програмата.

Какво иска Анкара?

От кметския кабинет в Одрин, под картини, рисувани от арменски художници, управникът на побратимения град ни обяснява, че има и друго решение: „Да се прегласува . Ямбол направиха така . Там също не можем да работим, но след като общинският съвет прегласува решението си, и изключи арменския геноцид като основание, вече сме партньори”.

„Никой не може да се меси ние как да си кръстим дадена улица, даден парк”, категоричен беше кметът на Хасково Добри Беливанов.

Преди да забрани на Одрин да работи с тези общини по проекти, Турция официално сложи край на дипломатическите си отношения с кметовете им. С Хасково, например, побратимяването беше замразено.

Брюксел просто спира кранчето

И тъй като става въпрос за европейско финансиране, където правилата изключват изборът на общините да става по критерий, различен от географския, рискът цялата програма да бъде спряна, заради решението на Турция да въведе свои правила, е реален.