Двама български политици получиха забрана да посещават Турция. Ахмед Доган и Делян Пеевски вече не могат да влизат в южната ни съседка, съобщиха турски медии.

Турското посолство в София нито потвърждава, нито отрича новината за почетния председател на ДПС и депутата Делян Пеевски. Към 19:00 часа нямаше промяна на тяхната позиция. Попитахме и българското външно министерство, както и посланика ни в Турция Надежда Нейнски, но ни бе обяснено, че информацията на турските медии няма потвърждение.

Откъде тръгна новината?

Първоизточникът на информацията за забраната Пеевски и Доган да пътуват до Турция е близкият до правителството на Ердоган вестник „Стар”. В статията се казва, че "Ахмед Доган, който дълги години ръководеше турската партия ДПС се превърна в „съветски агент” след свалянето на руския бомбардировач Су-24.

И още: "ДПС, която има 36 депутати, е трета политическа сила в българския парламент, бе включена в орбитата на Русия”.

В статията се казва също, че Доган е отнел всички права на доскоришния председател на Движението Лютви Местан и го е отстранил заради установените положителни връзки с Турция.

В обедните часове на днешния ден турската мисия у нас първо потвърди новината, но после обяви, че нито може да потвърди, нито да я отрече.

Реакция

Пеевски бързо реагира с писмо до медиите и обяви, че ако забрана има, то тя показва недвусмислено, че неговата позиция и позицията на Доган е в защита на българските национални интереси.

Скандалът стресна както ДПС, така и хората на Местан. „Тепърва бихме желали да се запознаем в детайли и тогава ще получим коментар Към момента очакваме да получим официално потвърждение, към момента пише само в медии”, каза съпредседателят на ДПС Четин Казак.

„Изненадани сме от тази реакция, нямаме обяснение защо това се случва, но като български политик да правя анализ защо постъпва Турция”, на свой ред каза независимият депутат Хюсеин Хафъзов.

Ако забраната за пътуват до Турция се окаже факт, то Пеевски и Доган ще бъдат първите български политици потърпевши от нея.

Контекст

Информацията за забраната да пътуват до Турция за Доган и Пеевски дойде два дни след като отстраненият в края на миналата година Лютви Местан като председател на ДПС обяви, че създава своя политическа партия.

Именно защита за живота си от турското посолство поиска Местан, когато разбра че се готви смяната му, а охраната му от НСО изненадващо беше свалена.