В разразилата се лавинообразно днес сага около намерените в костинбродската печатница бюлетини с коментар се включи и главният „виновник” за възникването й – подателят на сигнала към прокуратурата Мая Манолова. След като в ефира на bTV в изборната нощ бившият вътрешен министър „разобличи” Манолова като автор на сигнала за „Мултипринт”, представителката на БСП сега заяви на пресконференция, че вече знае как Цветанов се е сдобил с информацията за предприетата от нея стъпка.

„До днес се чудех откъде Цветан Цветанов в изборната нощ знаеше, че аз съм подала сигнала за готвената фалшификация. Днес разбрах от прокуратурата, че го е научил от ДАНС и най-вероятно така наречените „достойни прокурори” са в ДАНС. Написах сигнала, сложих си името, подписах се, и го подадох в прокуратурата”, каза Манолова и допълни, че не разбира истерията, която се е заформила около подаването на сигнала.

„Това е все едно да знам за банков обир, да сигнализирам, а обирджията да ме обвинява, че не е станал милионер. За мен ситуацията изглежда по следния начин. Получих информацията, прецених я като достатъчно достоверна, подадох сигнал. Беше извършена проверка в достатъчно кратки срокове и информацията се оказа вярна”, добави социалистът.

На пресконференцията Манолова каза, че е получила сигнала за бюлетините в Костинброд от хора, които "очевидно бяха свързани с печатницата". В студиото на bTV обаче представителката на БСП отказа да даде каквато и да е била информация за източника си от опасения за живота и здравето му.

В дебата около подадената към държавните обвинители информация тя заподозря опит за отклоняване на вниманието от темата за имунитета на Цветанов.

„Тази сюжетна линия с подаването на сигнала, нарочно се раздува точно днес, от тези „достойни” прокурори, с цел отклоняването на вниманието, включително вчера, от исканото сваляне на имунитета на Цветан Цветанов. Това цели и отклоняване на вниманието от предвидените в Конституцията действия по сформиране на Народно събрание. Ние сме подавали много сигнали за готвени и извършвани нарушения в изборния ден”, каза Манолова и допълни, че тепърва ще се анализира колко от сигналите са се оказали верни.

Във връзка с писмото на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според Манолова не медиите са свързали ГЕРБ с печатницата, а това, че е на общински съветник от ГЕРБ.

„Има една единствена политическа партия, която се оправдава и се чувства засегната. За случая с тези бюлетини не съм чул друга партия да се оправдава – защо не се оправдават ДСБ, Движение България за гражданите, ДПС…”, каза Петър Корумбашев, който също присъства на пресконференцията.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"