Това, което се случи на националната конференция на ГЕРБ, беше една голяма пудра за обществото. Това заяви за bTV социологът Кольо Колев. По думите му партията има на челото си един огромен цирей - Цветан Цветанов. За да бъде прикрит той, за заместници на Бойко Борисов редом с него били сложени двама успешни градоначалници - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. „Мислите ли, че като кметове на огромни общини ще могат да свършат някаква работа”, попита риторично Колев.

Ситуиацията описа и политологът Румяна Коларова. Според нея на челото на управляващите има няколко цирея, още по-големи и по-отдавна. По думите й било много добър ход редом с Цветанов да бъдат сложени двамата кметове. Коларова наблегна на това какво означава власт и лоялност на кмет на столицата. Тя изтъкна, че Стефан Софиянски разцепил СДС, а Бойко Борисов загърбил НДСВ, за да стане кмет. „Това е нещо, което можеш да си сложиш като брошка”, допълни тя. Според Коларова БСП не само е в изолация, но е и вътрешно разцепена.

По повод конфликтът между ДПС и БСП относно изборния кодекс и конкретно агитацията на майчин език, Колев заяви, че в случая ГЕРБ и „Атака” се коалирали, за да опитат да торпелират кабинета. Коларова обаче подчерта, че и по други теми левицата и Движението не са постигали съгласие. Колев опонира, че се пипа с мръсни лапи, там където трябва. „Етническата карта” се вадела, защото гласовете на ГЕРБ и националистите са повече от тези на другите 2 партии, твърди социологът.

Според Румяна Коларова Изборният кодекс не дава на гражданите това, което искат да получат. „Когато си тотално неспособен да отговориш на очакванията, правиш скандал”, каза тя и призова Кольо Колев да се „опита да бъде обективен”.