Депутатът от ДПС Делян Пеевски се е появил на среща между Цветан Цветанов като вътрешен министър и главния прокурор. За изненадващото присъствие съобщи самият Цветанов от парламентарната трибуна, без да уточнява обаче за кой главен прокурор става въпрос – Борис Велчев или Сотир Цацаров. В продължение на изказването си обаче той допълни, че така са решени изборите за 42-ро Народно събрание.

„Когато имах една среща, когато бях министър на вътрешните работи, с главния прокурор – тогава учудващо за мен дойде Делян Пеевски и това е силата и стилът, по който решихте изборите на 42 НС”, каза Цветанов.

Пеевски не остана длъжен и отвърна „мълниеносно”: ” Г-н Цветанов, обърнете се, обърнете се, не се правете. Г-н Цветанов, да ви кажа – вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко криминално проявени лица сте се срещали. Това ви го обещавам! Но аз няма да се занимавам с вас. С вас ще се занимава правораздавателната система”.

Така законодателите Цветанов и Пеевски обрисуваха съвсем накратко характерните особености на българския парламентарен живот.

В изказването си Цветанов даде още едно обещание - в следващите дни и месеци да бъдат осветлени имената на тези, които стоят зад новия кабинет. „То е ясно кои са кадровиците – Сергей Станишев с Моника Йосифова, Делян Пеевски, Волен Сидеров, Лютви Местан”, посочи Цветанов.

Той даде за пример предложението за министър на спорта Марияна Георгиева, която е професор по синтаксис в Института по български език към БАН: „За мен е много важно в спорта да имаме професор по синтаксис. Това ще доведе до нови олимпийски успехи в новия цикъл, който предстои за българските спортисти”.

Отговор дойде от Лютви Местан, който попита дали Мишо Бирата, „починал при странни обстоятелства”, подходящ ли е за министър, защото се е занимавал със спорт. „Бил съм критичен към вашето управление, но не съм си позволявал да ви укоря, че в качеството си на физкултурник, сте се грижили за сигурността на страната или че пожарникар е министър-председател. Да, може и физкултурник да е министър на вътрешните работи, стига да управлява разумно, а не крадливо”, посочи Местан и съобщи, че Йордан Йовчев остава в спортното министерство. „Управлението на Калинките остана в историята”, заключи той.

От образованието си Цветанов изрази гордост – както от висшето си, така и от следдипломните си квалификации.

Изказването на Цветанов обиди и Сидеров. Бившият вътрешен министър заяви, че лидерът на „Атака” е изразил подкрепата си към управление на БСП и ДПС, като се е скрил зад дневния ред. За да се оправдае, Сидеров припомни момента, в който „Борисов тупаше по рамото Ердоган и му казваше „Мараба, Аскер!” Аз тогава казах крилата фраза, че не ни трябва управление на ДПС, когато имаме ГЕРБ. Отгледахте си една изключително протурска партия – на Касим Дал, пряк инструмент на Анкара. Под ваша закрила турски емисари агитираха за тях. Те бяха създадени с вашата грижа и финанси”.

В изказването си бившият вътрешен министър даде заявка да бъдат изяснени и олигархичните кръгове, които стоят зад състава на новото правителство: „Можем да кажем кой какъв профил притежава (министрите – бел. ред.) и това ще стане в следващите месеци. Вие всички сте се оплели и няма да можете да излезете в тази спирала на противопоставяне, лобизъм и олигархични интереси”.

Последва призив „Цветанов да мълчи” от „червения” депутат Антон Кутев, защото по времето му България е останала извън Шенген, безработицата се е увеличила, закрити са били стотици хиляди фирми и не е имало нито един осъден министър. „Аз лично се надявам вие да сте първият”, сподели Кутев.

Цветанов обаче не замълча и откри нова връзка между прокуратурата и Делян Пеевски: „Това, което каза г-н Пеевски, аз очаквам в рамките на часове да излезе съобщение на прокуратурата, защото когато от тази трибуна г-н Пеевски каза, че ще ми се търси отговорност и трябва да го гледам в очите, веднага след това главният прокурор направи коментар пред ВСС персонално за мен (Цветанов говори за първото заседание на парламента – бел. ред.), но никога не съм чул той да говори за Хохегер, за сигналите, входирани от ГЕРБ, за купуването на гласове. Когато се говори по този начин, сами разбирате, че олеквате, защото вие сте най-уязвимите и ще създадете правителство, което ще влезе в историята, като възродило и подкрепило българската престъпност”.

След тези му думи Пеевски се качи отново на трибуната, „ескортиран” от възгласите на парламентарната група на ГЕРБ. „Виждам, че искате да защитите патрона си. Виждам колко самоотвержено искате да защитите патрона си Цветанов. Г-н Цветанов виждам, че сте изнервен много. Много сте изнервен, личи ви. Не се подсмихвайте, познаваме се добре с вас. Много сте изнервен. Недейте да атакувате, защото се страхувате от всичко, което сте извършвал. Вижда се, вижда се, в очите ви се чете. Всички го видяха. Дааа, много ми харесва тази усмивка. Значи спрете вече с лъжите си и стига се обяснявахте за тези апартаменти, ще излезе истината за тях, аз ви обещавам”, каза Пеевски.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа