Вътрешният министър Цветанов заподозря в четвъртък Румен Петков като виновник за изтичането на документите за „Буда”. В същото време силовият вицепремиер отказа да коментира последната порция разкрития, които показват, че делото за оперативно наблюдение (ДОН) „Буда” е било с цел да се проследи „престъпната ориентация” на Борисов.

Цветанов е уверен, че няма кой да държи политическия му патрон в зависимост и намекна, че докато се е подготвяло създаването на ГЕРБ, тогавашният МВР шеф Михаил Миков се е интересувал от личното му кадрово досие. Цветанов прилага и тактиката на съмнение в достоверността на изтеклите през Balkanleaks – партньорът на Wikileaks, документи.

Добре е да се отбележи, че Цветанов се съмняваше и в достоверността на записите на разговорите между Борисов и Ваньо Танов, засягащи покойния вече Мишо Бирата. Всъщност от внимателния прочит на думите на Цветанов може да се заключи, че министърът е наясно с това какви документи ще излизат и занапред.

Пълното изказване на вицепремиера пред журналисти без редакторска намеса:

Не съм запознат с това, което ме питате и смятам, че даден беше отговор на всички тези публикации, всички тези спекулации, които излязоха в публичното пространство и то лично от премиера Бойко Борисов...

В България през всичките тези години не са малко лицата, които са се възползвали от реализирането на подобни сценарии с използването на материали или фалшифицирането на материали, за да може действително да държат в зависимост, когото и да е било и да бъде той послушен.

Самият факт, че премиерът Борисов даде съгласието си или той всъщност се обърна с молба да бъде разсекретено всичко това и да бъде декласифицирано, съгласно българското законодателство – материалите от първите публикации, показа много ясен знак, че няма човек който да изнудва или да държи в зависимост премиера на страната.

Смятам, че той го е показал и с управленческия си подход и с всичко това, което той е реализирал през последните години, участвайки в политиката на България. Също така нека да си припомним за голямо съжаление какво беше отношението на бившия министър-председател, който успя да не съхрани по надлежния ред секретни материали, които знаете, че в не малката си част излязоха през медиите, други не бяха открити, но това бяха секретни материали и никой не понесе никаква отговорност за това, което е направил като злоупотреба да ги загуби.

При положение, че имаше бивш вътрешен министър, който говореше с подробности за материалите по делото "Буда", при положение, че по никакъв начин не фигурира в картона затова, че е ползвано това дело от него, означава че някои са се възползвали от позицията, която са заемали в държавата, за да боравят с класифицирана информация и след това да се подготвят за да могат да я разпространяват или да я фабрикуват в удобна за тях позиция.

Вие сте хора, които знаете кой се е изказвал по тази тема.. И само да ви припомня в духа на търсенето на някакви спекулации, машинации, манипулации... Знаете, че аз съм бил 18 години служител на МВР. Всеки един служител на МВР, както и на МО, има своето лично кадрово дело. И личното кадрово дело, когато ти си служител, то е в съответната картотека на съответната служба, в която ти си служител. Когато напуснеш системата, било то на МВР, на МО, разбира се, това дело се архивира и се изпраща в архив. То може да бъде поискано и да бъде ползвано, когато отново ставаш кандидат за работа на МВР и тогава, когато трябва да минеш всички процедури за съответното изучаване на съответния кандидат.

Казвам ви го това, защото си направих труда да се поинтересувам от директора „Човешпки ресурси”, дали някой в периода, в който напуснах МВР от октомври месец 2005, е ползвал моето лично кадрово дело. Оказа се, че 2006 г., когато вече започнахме да говорим за създаването на политическия проект ГЕРБ. когато вече бях зам.-кмет на София и вече бях напуснал системата на МВР от 2005 г., моето лично кадрово дело е било поискано и е било взето от директора на дирекция "Човешки ресурси". Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков. 2009 г., април месец, когато бяхме 4 месеца... 3 месеца преди провеждането на редовните парламентарни избори, моето лично кадрово дело отново е поискано и е разглеждано от, явно може би, министъра на вътрешните работи, тогава – Михаил Миков. Нали разбирате, че е проявяван интерес... Ето давам ви за пример със самия себе си, който съм бил служител на МВР, а всичко това е правено, за да може под някаква форма да се фабрикува нещо, което да бъде ползвано в публичното пространство за дискредитиране на политически опонент, защото в България за голямо съжаление, през всичките години и всичките предстоящи месеци за подготовка за парламентарни избори излиза на дневен ред или досиета, или архивни материали, за да може да няма политическо говорене за реални политики, които трябва да се направят, а когато нямаш политически аргументи, нямаш съответните политически, управленски програми, ти минаваш вече в лично настъпление към съответния си политически опонент и това е стил, който сме го наблюдавали през всичките години в България.

Не мога да коментирам нещо, което не съм го видял. Разбира се, че това, което колегите ще направят е да видят действително дали подобен материал, видно е, че той е архивен... дали съществува. Защото пак повтарям, оттук нататък ние ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин, може би, не кореспондират с действителността. Няма, може би, такива материали, които да се намират в МВР, но съвсем нормално е, и съвсем разбираемо, че те могат да бъдат фалшифицирани, могат да бъдат пускани в публичното пространство чрез определени методи.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти