Депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов се отказа от имунитета си. Той се яви в деловодството на парламента минути пред 9:00 часа в сряда - крайният срок, в който можеше сам да внесе декларация за отказ от имунитета си.

„Не е последният възможен момент, 14-дневен е срокът, в който трябва да се входира искане от председателя на Народното събрание в дневния ред на заседанието,” каза Цветанов в кулоарите на парламента, след като депозира в деловодството отказа си от имунитет.

Отказът на Цветанов от имунитета му бе потвърден от председателя на парламента Михаил Миков, който го обяви от парламентарната трибуна в самото начало на заседанието.

Без собственото съгласие на Цветанов за сваляне на имунитета му, щеше да бъде създадена временна комисия и това вече бе заложено като първа точка в дневния ред на парламента.

Заради отказа на Цветанов депутатите се отказаха да създават комисия по случая. Прокуратурата вече може да започне разследване по обвиненията за бездействие спрямо него. По-късно днес обвинителите получиха писмо от Михаил Миков с отказа на Цветанов от имунитет.

„Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания, или да карам служителите да правят действия извън закона, и извън техните професионални задължения,” заяви Цветанов в кулоарите на парламента.

„Къде са доказателствата, че са правени незаконни подслушвания? Това, което чух от медиите, от главния прокурор, той каза, че няма още доказателства за незаконни подслушвания и се чакат експертизи. Това са сериозни теми и това е сектор за сигурност,” изтъкна още Цветанов.
Той информира, че вече е избрал кой да го защитава пред съда, но не пожела да посочи името на юриста.

„За голямо съжаление не ми остана време да се запозная с всичко това, което е входирано, но за мен то е без значение, защото знам, че съм невинен и това са поредните внушения, които ще бъдат използвани спекулативно от политическите управляващи,” каза Цветанов.

Той не пожела да коментира очакванията си за евентуално повдигане на обвинение с мотива, че не може да говори от името на прокуратурата.

В отговор на журналистически въпрос Цветанов категорично заяви, че при управлението на ГЕРБ не е имало паралелно МВР, което да се занимава с подслушвания. Той отрече и да има отношения с Румен Николов – Пашата и Димитър Стефанов - Митко Каратиста, сочени за приближени на предишната власт.

Новината за отказа на Цветан Цветанов от имунитета му бе посрещната с лека ирония от председателя на ДПС Лютви Местан. „След множество закани, заканата най-сетне прерасна в конкретни действия – подадено писмено заявление. Особеното е, че се случва не в деня на внасянето на искането за сваляне на имунитета, а след дълъг рев из европейските столици, едва на седмия ден от внасянето на искането на главния прокурор и след като видя с очите си, че така или иначе ще се състави комисия за снемане на имунитета,” коментира Местан.

Миналият четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради скандала с подслушването. Възможностите това да се случи са две - с писмено съгласие на бившия вътрешен министър или решение на Народно събрание.

Повече от двама са наблюдаващите прокурори по производството срещу Цветанов, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

След като в прокуратурата се получи официално съгласието за отказ от имунитет, това представлява законното основание за възобновяване на производството. Към момента досъдебното производство е спряно, защото Цветанов бе с депутатски имунитет.

След като се възобнови производството с прокурорско постановление започва процедура по привличането му за обвиняем и призоваването му за това.

За последните 23 години депутатите със свален имунитет са десетима.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация