Най-голямото предателство към националната сигурност и към България направи лидерът на ПЕС Сергей Станишев. С цената на запазване на позиции след загубата си на парламентарните избори е в състояние да жертва всичко, дори и националната сигурност на страната ни. Такава позиция заяви Цветан Цветанов в интервю за в. „24 часа”, след като бяха обявени нови данни за незаконни подслушвания.

„Когато се прилага едно СРС, заявителят е този, който борави с класифицираната информация. В случая не знам за какво точно става въпрос, но винаги трябва да подлагаме на съмнение за евентуални манипулации и спекулации, които могат точно в предизборна кампания да бъдат използвани”, добави зам-председателя на ГЕРБ по повод изнесените в медиите записи от разговори между Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

Той добави, че всеки подобен скандал „работи много услужливо за тежката организирана престъпност” и коментира, че не се учудва, защото „знаете, че Сергей Станишев загуби 9 секретни материала, които бяха точно по теми, свързани с организираната престъпност, което значи, че той ги предостави на организираната престъпност. Това предполага и неговото поведение днес”.

Бившият вътрешен министър е на мнението, че в момента организираната престъпност е в най-благоприятната си ситуация, защото няма стабилно правителство, няма политическа воля, която да прокара определени политики в тази област. „Другото е политически лидери, които компрометират страната си с доноси, по които към настоящия момент няма нищо, което да е доказано”, смята Цветанов.

Попитан дали е нареждал следене или подслушване на министри или политици от ГЕРБ или друга партия Цветанов категорично отрече и добави, че няма такава възможност, защото „знаете, че правителството и парламентарната група на ГЕРБ бяха единствените, които за последните 23 години желаеха и успяха да въведат парламентарен контрол”.

„Никой по никакъв повод не е споделял с мен подобни неща” беше коментарът на бившия шеф на МВР на въпроса дали министър от кабинета „Борисов” го е питал дали е подслушван и е споделял подозрения за това. „Смятам, че когато човек работи в интерес на държавата, не би трябвало да се притеснява, дори и да бъде подслушван, ако има, разбира се, законови основания за това. Аз винаги съм казвал, че когато работиш в интерес на държавата, никога не можеш да бъдеш в полезрението на правоохранителната система или на разследващите и никога няма да попаднеш в тази хипотеза”, заяви той.

Цветанов видя в изнесените данни от Мирослав Найденов за масово подслушване, опит на бившия земеделски министър да намери реванш заради повдигнатото обвинение и категорично отрече информацията му в създаване на „поведенчески профили за контрол”. „Това звучи несериозно. Нали не си представяте, че има хора, които да правят това в партията или в МВР”.

По повод на твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Цветанов е двигателя на партията, той заяви, че нямало да има ГЕРБ, ако го нямаше Борисов и добави, че двамата взаимно се допълват. „Никога не съм спирал да работя за държавата и за партията и няма нещо, от което да се притеснявам от това, което съм правил като вицепремиер и министър на вътрешните работи”, категоричен беше Цветанов.

Информацията на прокуратурата, че 2/3 от сигнала на Станишев в вярна, но не се знае коя част от него е истинната, Цветанов коментира, че в тежката политическа кампания, в която някои от основните партии работят само с компромати и със спекулации и това е оставило впечатлението, че замесиха много тенденциозно българската прокуратура.

Цветанов коментира пред медията, че не очаква други хора от ГЕРБ да отправят обвинения, каквито направи Найденов и заяви, че ГЕРБ има реален политически живот.

Зам-председателят на партията посети Германия в петък в рамките на работно посещение в Бундестага. По този повод Цветанов заяви, че се радва на трайно доверие и подкрепа към ГЕРБ. По време на разговорите тема е била сигурността и борбата срещу организираната престъпност и заплахите в региона.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация