Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си. Около тази теза се обединиха бивши висши ръководители на служби и експерти по сигурността в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов” не прие, че носи вина за незаконното подслушване, което прокуратурата потвърди след проверка в МВР по сигнал от БСП.

„За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР,” отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков. По думите му, ако министърът знае, постът му се лишава от смисъл, а в същото време следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите.

„Ако използвам изказа на един бивш висш служител, сега председател на предизборен щаб, който заяви, че МВР не е „Плод-зеленчук”, накрая министерството ще се окаже една зеленчукова градина, която никой не охранява,” допълни Рашков.

Цветан Цветанов трябва да се оттегли

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се,” категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака” и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

„Полезният ход поне за един политик е да се оттегли поне от кампанията на ГЕРБ в момента,” съгласи се и Бойко Рашков, според когото за оттеглянето не е необходимо да се изчака доказването на наказателна отговорност, както изтъкна вчера Цветанов.

Според ген. Валентин Петров министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в таката ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали,” категоричен бе ген. Петров.

Радко Димитров с отвертката

Експертите коментираха и опита на служителя Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка. Чавдар Петров е категоричен, че по такъв начин не може да се унищожи софтуер. Дори да е загубена информация, тя можела да се възстанови с помощта на фирмата-вносител на софтуера.

Това потвърди и бившият депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов. „След като е качен и изтрит записът, може да се възстанови,” заяви той.

Бакалов обаче препоръча на прокуратурата да извади разпечатки от телефонните разговори на всички служители, които са били на работа на рождения ден на Радко Димитров – според прокуратурата случаят с отвертката е именно оттогава. „Да се провери кой се е обадил и е накарал Радко да хване отвертката,” апелира експертът.

Бойко Рашков уточни, че според Закона за СРС унищожаването на информация, дори и събрана по незаконен начин, е престъпление, за което може да се търси отговорност.

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението” на ръководителите си.

Йордан Бакалов обясни, че този автомобил има дневник, в който се вписват всичките му излизания от гаража. Според разкритията на прокуратурата по документи колата е била в гаража, а според камерите от видеонаблюдението на София се е движил по улиците на столицата.

Бакалов предположи, че служителите, срещу които прокуратурата вече се задейства, вероятно ще проговорят и ще разкажат своята версия за случилото се, защото ги грозят присъди до 8 г. лишаване от свобода.

„Ако сравните хората, които участват в подобни скандали през последните години, ще видите, че между тях има много общи неща,” отбеляза в заключение ген. Валентин Петров.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация