Оставка тази сутрин подаде началникът на военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев, но няколко часа по-късно размисли и се отказа.

Решението му дойде ден, след като министерството на отбраната предложи със закон чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство, което освен държавна граница представлява и източния фронт на НАТО в региона. Командващият ВВС ген. Радев оттегли оставката си след изненадващ разговор с премиера Бойко Борисов.

Пред премиера ген. Радев е представил изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна програма за развитието й, както и опасенията си от предложените от министерството на отбраната вчера законодателни промени, които позволяват и чужди самолети да охраняват границата ни.

„И най-голямото ми притеснение това е, че аз, като командир на ВВС, не мога да гарантирам здравето и живота на летателния състав”, каза Радев.

Генералът призна, че не е било лесно да бъде убеден от премиера да оттегли оставката си: „Още на следващото заседание на МС в сряда той поиска разчети от мен, за спешно стабилизиране на ВВС, които удариха дъното, както знаете”.

Борисов е поел ангажимент в новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв. Ген. Радев уточни, че няма личен конфликт с военния министър, а „чисто принципни” различия.

Генералът обаче иска гаранции, че ако започнем да изпълняваме заедно с друга НАТО-вска авиация бойното дежурство по охрана на границата, родните ни самолети няма да останат на земята.

Трусът в родната авиация се случи в отсъствието на военния министър, който беше на посещение в Алжир. По време на предизборна кампания оставката на един генерал от българската армия, създава по-голямо напрежение от обичайното.

Напрежението беше потушено, а пари за авиацията бяха обещани. За какво ще се използват - за ремонт на старите МиГ-ове или за купуването на нови самолети- отговорът за пореден път потъна в мъгла.

Опозицията иска оставка, но на Ненчев

БСП настоя за оставката на военния министър Николай Ненчев и заради готвения законопроект за отбраната, с който се разрешава чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. Този проект е работен и предстои обществено обсъждане, а от ГЕРБ дори казаха, че текста може да е провокация или грешка на администрацията.

ДПС поиска президентът да свика КСНС заради ситуацията в Сирия. „Надявам се никой в тази зала и никой в България не е толкова наивен да си представи, че България може да остане остров на сигурността”, каза лидерът й Лютви Местан.

И БСП отново се обяви за спешно заседание на съвета при президента, но недоволството на левите се насочи и към военния министър: заради бойната ни авиация, ремонтите на самолетите и възможността небето ни да бъде охранявано от чужди.

„Целият свят е настръхнал от риска от военен конфликт. Именно за това страната се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. И нека всеки от нас отговори с ръка на сърцето такъв министър ли е министър Ненчев”, заяви Атанас Мерджанов.

„Атака” пък казаха, че първи те искали оставката на Ненчев. „Този министър е несъстоятелен, този човек изпълнява това, което му казват от американското посолство", категоричен беше Десислав Чуколов.

Управляващите застанаха зад министъра. Патриотите разчетоха искането на оставка като предизборен трик.

„Никаква непоследователна политика не виждам. Тя е насочена към две неща, независимост на българската отбрана и съвместимост с НАТО.", каза Радан Кънев.

Красимир Каракачанов допълни: „Всеки един министър трябва да си оставката в джоба и въпроса с неговата оставка винаги е актуален, въпросът е кога му искат и защо му я искат."

От ГЕРБ посочиха, че стоят зад всеки министър от кабинета.

Другите партньори във властта АБВ все още нямат позиция за оставката на военния министър, въпреки че той често е критикуван от лидера на партията Георги Първанов.

Това мина между другото

В парламента имаше напрежение и по друг повод – този път около помените в Закона за военното разузнаване. Шефът на служба "Военна информация" вече трябва да е висш военен и да е на действаща служба. Това автоматично изключва от поста настоящия директор Йордан Бакалов.

Това стана по предложение на БСП и с гласове от ГЕРБ. Решението на парламента възмути Реформаторския блок, тъй като Бакалов е близък до дясното обединение.