Трима заместници влизат в екипа на правосъдния министър Христо Иванов – двама от тях бяха представени в сряда, а трятият предстои да бъде назначен. В работна група към служебното ръководство на ведомството ще работи и съдия Аглика Адамова, която не беше назначена за заместник-правосъден министър.

Съдия Петко Петков от Софийския районен съд е единият заместник в Правосъдното министерство. „Софийският районен съд е предната фронтова линия на съдебната система и там най-добре се виждат проблемите й. Това е причината за избора”, посочи министърът. Другият заместник е специалистът по затворно дело Марин Ванчевски.

Един от приоритетите в мандата на служебния кабинет в областта на правосъдието е решаване на сградния проблем на Софийския районен съд. Помещенията на бул. „Княз Борис Трети" обаче няма да могат да се използват скоро. „Въпреки че има експертиза, която твърди, че сградата е устойчива, се налага допълнително укрепване на подовете на съдебните зали. Това може да стане с обществени поръчки”, обясни заместникът Петко Петков.

Служебният министър на правосъдието обеща да работи за реформиране на съдебната система на България и отпадането на мониторинговия доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

Христо Иванов допълни, че министерството ще направи оценка на новия Наказателен кодекс и ще посочи областите, в които трябва да се правят промени. След това ще стане ясно дали е нужен нов НК или е необходима промяна само в нормативната уредба. Друга задача е подготовката на промени в текстовете на Закона за съдебната власт.

Сред задачите, които предстоят пред служебния правосъден министър са и номинацията на трима съдии за Европейския съд и създаването на обществен съвет към министерството.

Теми, по които ще се работи са също така детското правосъдие и съдебните заседатели. „Планирах и промени в Регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, защото той далеч не работи толкова добре, колкото е необходимо", заяви Иванов. Той определи като проблем и прозрачността на Търговския регистър.

Служебният министър обеща да подходи с „дипломатичен тон” в диалога си с Висшия съдебен съвет.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани