Остават три месеца до президентските избори, а кандидатите на повечето партии засега са неизвестни. Спекулации обаче има всякакви. Според повечето социолози, освен спряганото име на Цецка Цачева, възможно е ГЕРБ да играе със самия премиер.

Снимка: btvnovinite.bg

В ляво нещата са по-сложни. В БСП се спрягат имената на Мая Манолова, Илияна Йотова, Корнелия Нинова и Огнян Герджиков, а потенциалните им партньори от АБВ вече номинираха официално Георги Първанов и Ивайло Калфин.

Снимка: btvnovinite.bg

И в дясно засега консенсус няма. Имената в обращение са на Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и проф. Велислав Минеков.

Снимка: btvnovinite.bg

Причините за забавянето на номинациите са различни. Страх от компромати, липсата на план и раздробените ляво, дясно и център, които трудно вървят към консолидация.

„ГЕРБ няма свой ясен план и не е изключено самият Борисов да е кандидат”, прогнозира Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“.

„Г-н Борисов очевидно е вариант, който стои пред ГЕРБ”, каза Михаил Константинов, математик и експерт по изборно законодателство.

„Моята прогноза е, че няма да се поддаде на това изкушение”, смята обаче Геновева Петрова от „Алфа рисърч”.

Социолозите са единодушни - забавянето на номинациите е неуважително към избирателя. За него обаче имало и други скрити причини.

„Едното е липса на кандидати, а другото - надиграване между отделните партии”, отбеляза Петрова.

Според Първан Симеонов пък Слави Трифонов е фактор, който ако влезе в играта, може да разбърка картите и има свой потенциал.

Експертите смятат, че президентските избори не трябва да се подценяват, защото обръщат политическите тенденции. Всички констатират, че все по-често се използва популистката карта.

„Популизмът не е стихвал никога, но той не е задължително нещо лошо, „попули” значи народ”, обясни Константинов.

„Може да се окаже че популизмът не е заболяване на политическия процес, а неговото ново превъплъщение, с което трябва да свикваме”, е мнението на Първан Симеонов. 

„Точно тези, които най-бързо и лесно се поддават на такива тези, са първите, които се разочароват от тях”, коментира и Геновева Петрова.

Прогнозата на експертите в бранша е, че повечето кандидати ще са окончателно ясни през първата половина на септември.