Обединение на АБВ и БСП, но и на всички ляво мислещи центристки формации, е единственият път към алтернатива в българския политически живот. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV областният управител на Пазарджик Трендафил Величков от АБВ. Заедно с председателя на партията в оставка Георги Първанов и Стилиян Стефанов от Русе той е кандидат за лидерския пост във формацията.

„Искам участието ми в това състезание да бъде знак към всички млади хора, които имат амбиции и искат да се занимават с политика и особено към младите в лявото пространство. Не съм приел номинацията само защото трябва да сме повече кандидати”, коментира Величков.

„Ако погледнете лявото политическо пространство, ние сме в насипно състояние и ако няма партия като АБВ, цялата политическа система е обречена”, подчерта той. „В момента ние сме единствената алтернатива и ни се налага да бъдем алтернатива дори докато сме част от правителството, което е още по-трудно”, допълни Величков.

Той обясни, че не се притеснява от съревнованието с президента за председателския пост. „Както казва един мой другар, необходима е малко лудост да се кандидатираш срещу президента – искам да покажа, че един млад човек на 35 години като мен може да се изправи в честна битка срещу държавник като Георги Първанов”, подчерта той.

„Когато направихме АБВ, казахме, че това ще бъде формацията на младите. Нашата мисия е да бъдем новото ляво – новото ляво няма политически врагове и не мрази никого. Новото ляво има за врагове бедността, мизерията, социалната несправедливост, неравенството”, заяви още Трендафил Величков.

Очевидно за обществото, тайна за институциите

„Щом някои неща не са тайна за обществото, не би трябвало да е тайна и за държавните институции”, заяви областният управител на Пазарджик в коментар на разкритията на bTV за кмета на областния град Тодор Попов, който живее в имение за около 1,5 млн. лв., а заплатата му е само 2000 лв. и не е декларирал пред Сметната палата никакви спестявания. Освен това той кара автомобил за 100 000 лв., предоставен му от местна фирма, която печели обществени поръчки.

„Аз съм леко втрещен от това, което виждам. Къщата съм я виждал само до оградата, защото тя е висока. Позицията, която аз заемам, не ми дава право да съдя никого. Когато такова нещо стане достояние на толкова много хора, най-малко общественият интерес изисква това да бъде проверено”, посочи Трендафил Величков и адресира въпросите към Комисията за разкриване на конфликт на интереси, например.

„Всеки нормален политик на мястото на г-н Попов би трябвало сам да поиска да бъде проверен. За съжаление много неща се случват в Пазарджик и не всички те са лицеприятни”, коментира още Величков.

„Аз имам наследствена къща в съседното село Црънча и с моята заплата, която е приблизително колкото на кмета, къщата изглежда на 1/250-та от това, което показахте. Няма как човек с 2000 лв. заплата да си позволи такова нещо”, посочи още областният управител.

„Когато медиите могат да стигнат до всичко, а няма компетентен орган, който да е обърнал внимание, можем да го обърнем на майтап – явно кметът на Пазарджик обича земеделието, градинарството или пък тренира за олимпиада по плуване”, каза в заключение по темата областният управител на Пазарджик.