„Да се твърди, че АБВ просто е минала като лек пролетен вятър покрай властта, защото имала друга цел, е най-малкото несериозно”. Това коментира в предаването „Тази събота” по bTV бившият областен управител на Пазарджик от АБВ Трендафил Величков, който подаде оставка, след като партията му реши да излезе от властта.

Така той отхвърли твърдението на вицепремиера Румяна Бъчварова, че АБВ са влезли в управлението с предизборна стратегия до президентския вот, а не за да направят нещо за държавата.

По думите му АБВ е направила много за държавата на национално и на местно ниво.

Бившият областен управител на Пазарджик коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че АБВ нямат повод да напуснат правителството, „даже и на Калфин му се плаче”.

„Борисов трябва да прави разлика между възпитанието, джентълменското отношение, между европейския профил на политик, какъвто има Калфин и неговото държание. Сигурно не е свикнал някой да си тръгва като джентълмен и да благодари. Явно е свикнал хората да скъсват отношения с него така както Радан Кънев или някой друг го прави. Това, че Калфин стана и си тръгна като мъж, достойно и доблестно, не значи, че му се е ревяло. Ако толкова много искахме, щяхме да останем”, категоричен беше Величков.

Той не се съгласи и с констатацията на премиера, че АБВ за нищо важно не е оказвало подкрепа.

„АБВ винаги е вадила горещите картофи. Нелепо е да се твърди, че не е помогнала”, коментира Величков.

Той обори и твърдението на външния министър Даниел Митов, че „когато една държава на североизток се разболее, Първанов започва да киха”. „Да слагаме знак за равенство, че АБВ се управлява на ръчен режим от Москва, е несериозно”, подчерта бившият областен управител на Пазарджик.

Във връзка с хода на ДСБ, която призова всички десни и проевропейски партии да подкрепят Росен Плевнелиев като независим за втори мандат, Величков отбеляза, че Радан Кънев му прилича на малко момиче, което е намерило маргаритка и къса листенца „Обича ме, не ме обича”. „В момента, в който му се падне листенцето „Не ме обича”, започва да прави резки и неадекватни движения”, изтъкна Величков.

„Напрежението идва, че листчето, което са им спуснали партньорите, е много късо. Има две имена, няма го това на Радан. Едното е на сегашния президент, другото на международно известна дама. Радан Кънев го няма в листчето „Обичам те”, подчерта Величков.

Той обясни, че не е имал колебание дали да подава оставка след партийното решение. „От нас не трябва да се очаква колебание и терзание, никой от нас не тръгна да си къса ризата, за да остава във властта”, подчерта той.

По думите му не става въпрос за партийна дисциплина, а по-скоро за уважение и към партията, и към лидера на партията Георги Първанов.

Величков посочи, че АБВ е оттеглила подкрепата си за кабинета, тъй като не е нормално положение, в което един ден отношенията са във фризера, а на другия ден да трябва да се размразяват. Той изтъкна, че решението не е спонтанно. „Темповете на реформите, където ги има, не вървят така както на нас ни се иска и както се бяхме подписали, че ще се случат”, аргументира се той.