„Регулярно получаваме сигнали за корупционни практики за почти всички органи в министерството и незабавно въвеждаме проверка. Където има сигнали, които излизат извън компетенциите на нашите органи, сезираме други”, каза транспортният министър Ивайло Московски в предаването „Тази събота” по повод корупционния скандал с „Автомобилна администрация” или ДАИ.

Преди дни беше извършена масова акция на ГДБОП и ДАНС в транспортното министерство по повод корупционни схеми на ДАИ. Един от арестуваните е вече бившият шеф на „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов.

„Към момента не съм разпитван по този случай, но съм заявил готовност да съдействам”, допълни министър Московски. Той допълни, че е шокиран от това, което е показала проверката и в деня на спецакцията е разпоредил на всички служители в министерството да окажат максимум съдействие.

По повод твърдението на независимия депутат Георги Кадиев, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е номинирала за поста арестувания шеф на ДАИ, Московски поясни, че Цветанов никога не е бил негов избор. „Моята номинация беше Станимир Флоров и считам, че поне в превенцията на корупция, той би се справил много по-добре”, поясни министърът.

„Отделно, имахме изготвен механизъм, който да разтовари „Автомобилна администрация” от правомощия, както и да прехвърлим част от дейността на други органи”, поясни Московски.

„Имаме идеи за вътрешно преструктуриране на системата, за да се върви в посока изваждане на част от правомощията на ДАИ, тъй като ние считаме, че тази практика създава прекалено много корупционен натиск”, каза министърът. Той е категоричен, че системата ще бъде преструктурирана.

„Доколкото знам, върви процес и в транспортните асоциации за обединение в единен транспортен бранш, което ще ни даде основание всички процеси да бъдат предоставени на бранша. Това е практика в много европейски държави”, каза още Московски.

„Автомобилна администрация и МВР в понеделник започват анализ на над 500 протокола от шофьорски изпити. Целта е да се установи каква част от книжките трябва бъдат анулирани и отнети”, обясни във Варна транспортният министър Ивайло Московски.

„Самият аз съм потърпевш от според мен водач на превозно средство, който не заслужава да има такъв документ. Преди 4 години знаете, че претърпях катастрофа, така че е несериозно да се твърди, че по някакъв начин съм толерирал или подкрепял тази корупционна практика, това е абсурдно”, поясни още Московски.

  • Слави Бинев би се разделил "на секундата" с транспортния министър
  • И Радан Кънев даде показания по разследването за схемите в ДАИ
  • Разпитват Радан Кънев за корупцията в ДАИ
  • Ивайло Московски: Премиерът не ми е искал оставката
  • Още един уволнен началник от автоадминистрацията заради корупционния скандал
  • Радан Кънев поиска оставката на Ивайло Московски
  • Бивши и настоящи служители на ДАИ въртят черна борса за разрешителни за превоз
  • В Пловдивско разкриха група, правила фалшиви книжки
  • Шефът на ДАИ с ново обвинение – за подкуп
  • Ивайло Московски беше разпитан в спецпрокуратурата