„АЕЦ „Белене” категорично не трябва да се строи в този момент, с тази история. Ако се стигне към търсенето на инвеститор, което е логична стъпка, ще дойдат само инвеститори, свързани с Кремъл”, заяви Трайчо Трайков, кандидатът за президент на Реформаторския блок, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той допълни, че в министерството на Теменужка Петкова все още работят хора, които са отговорни за казуса „Белене”. „Аз съчувствам на г-жа Петкова, защото не знам тя колко е съгласна, но познаваш в детайли поразиите и да трябва да ги държиш там (…) Предполагам й е много трудно”, допълни Трайков.

Ирина Бокова срещу Кристалина Георгиева

„По казуса ООН сме в доста конфузна ситуация, защото имаме двама качествени кандидати, въпреки резервите ми към флиртовете на Ирина Бокова с Владимир Путин”, каза Трайчо Трайков.

По думите му в тази ситуация „най-големият резил беше, когато сегашното правителство се подаде на бруталния натиск на АБВ и Георги Първанов” да подкрепи Ирина Бокова.

Битката за „Дондуков №2”

„Правомощията на президента са толкова големи, колкото самия президент”, каза той. По думите му президентът трябва да бъде коректив на другите власти.

„Част от президентските правомощия, изрично изписани в Конституцията, до ден днешен не са използвани”, допълни Трайков.

По повод кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски кандидатът на реформаторите каза, че истинската цел на кандидатурата е като чинийките, по които се стреля за тренировка – „да имаме строго отрицателен герой, за да изпъкне положителния, когато той се появи”, допълни Трайков.

Кандидатът на Реформаторския блок заяви, че Русия трябва да приеме отговорностите си като голяма сила. „Русия беше държавата, която стана гарант на териториалната цялост на Украйна, когато се съгласи да предаде ядрените си оръжия. По-безочливо нарушаване на международното право няма”, допълни Трайков.

Той припомни, че санкциите срещу Русия са наложени от самата Русия срещу Европейския съюз.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)