Това Народно събрание няма да промени Изборния кодекс
Причините са две
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 6
  • 0
    5
парламент, заседание, депутати, нс
Архив Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс няма да бъде променен от 43-oто Народно събрание, стана ясно в кулоарите на парламента.

Повечето партии днес бяха категорични, че кодексът няма да успее да мине до 22 януари по две причини. От една страна няма време – предвид предстоящите празници, депутатите имат само още около 15 работни дни. Няма и политическа воля – ГЕРБ все още твърдят, че са склонни да приемат промените, но нито една друга партия не е съгласна.

Мая Манолова внесе в НС промени в Изборния кодексСъс законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система

„Времето е малко, ние сме внесли проект за решение по отношение на проведения референдум. Подкрепяме резултата от допитването и твърдо стоим зад вота на избирателя. Уви, към момента, това е само наша позиция. На парче не бива да се работи, особено когато тава въпрос за толкова съществена промяна“, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Промени в който и да е закон, ако са дребни, са нужни около два месеца. За изменения в избирателната система е необходима поне година“, смята Хамид Хамид от ДПС.

„Този парламент няма необходимото време и морална подкрепа, за да работи по толкова важни теми. Поне една година трябва за районирането“, каза и Филип Попов от БСП.

Според Димитър Делчев от Реформаторския блок: „Да се променят правила една година или шест месеца преди избори, създава опасност изборите да бъдат нагласени“.

Повечето партии са категорични, че са необходими предсрочни избори.

  • 0
    5
Още по темата
6 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре