Кой какъв е и какъв е бил е махленски, а не политически спор. Това обяви в интервю за „Тази сутрин” вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ) по повод нападките на БСП срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той защити Борисов и за думите му от вчера по повод извадените павета от ремонтирания бул. „Дондуков”: „Това са саботажи, конспиративна дейност, това е същността на оцеляването им над сто години. Това е същността на действието – конспиративна, взривяват влакове, линии, мандри”. Физически е трудно да се установи кой е извадил паветата, но може да се каже, че е продължение на тези действия, каза Дончев.

Вицепремиерът обяви, че много му липсва разговорът за политики. Той повтори тезата, че коалицията ГЕРБ – БСП е стабилна. В тази връзка не смята, че подготвяният вот на недоверие от БСП ще мине. Явно левицата има нужда от знак, от знак навътре, коментира Дончев.

Относно фактът, че вицепремиерът Валери Симеонов от Обединените патриоти откри наскоро нова обществена тоалетна на граничен пункт „Калотина”, той обяви, че като вицепремиер не би открил тоалетна, но Симеонов е човек, който обича да провокира.

Томислав Дончев каза още, че не бива да се очаква единомислие по всички въпроси между ГЕРБ и ОП. Щом има спор в коалицията, има прозрачност в управлението, уточни той.

За писмото на Македонската православна църква вицепремиерът коментира, че държавата не бива да се меси в църковните дела, но въпросът е църковен с политически нюанси. Не мисля, че отговорът на българската православна църква беше „не”, необходима е повече църковна дипломация, не може да стане за една седмица.

Вижте повече във видеото: