Не знам дали изобщо ще се стигне до създаване на партията на Лютви Местан. Мисля, че няма да е тя партията, която ще разруши ДПС. Местан няма влияние сред българските турци.

Това каза съветникът на вътрешния министър Румяна Бъчварова – Тома Биков, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Местан няма толкова силни лидерски качества, а и ще бъде обречен на политическа изолация в рамките на българската политическа система, включително и заради името на партията, което е директен сигнал към Турция – това ще го направи неприемлив партньор за когото и да било, смята Биков.

Той коментира и изказването на политолога Антон Тодоров. Вчера в същото предаване Тодоров заяви, че комисар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган поне два пъти се е срещал с Касим Дал, Корман Исмаилов и човек, който по описанието на Тодоров много прилича на Биков.

С емисар на Ердоган никога не съм се срещал. Не се сещам да познавам Турци от Турция. Познавам много турци и мюсюлмани от България, в това число и Касим Дал, но се запознах с него след като той напусна ДПС, каза той.

Хората, които навързват такива конспирации, са „разузнавачи на свободна практика, но малко ме надценяват, не съм толкова важна фигура“, каза Биков.

На въпрос дали Турция се опитва да влияе на българската политика, той отговори, че го прави сигурност, както вероятно се опитва да влияе и на други държави, но не чак с емисари.

Вижте целия разговор във видеото.