"Не особено". Така отговори проф. Тодор Танев в предаването „120 минути” на въпроса одобрява ли номинираната за министър на образованието на Меглена Кунева. Той уточни, че Кунева е просветен човек, има дар слово, но не познава системата на образованието и не е ясно дали има подкрепата на целия Реформаторски блок. Танев би помагал на Кунева, ако стане просветен министър.

Премиерът Бойко Борисов поиска оттеглянето му преди три дни. Междувременно Реформаторският блок  номинира Меглена Кунева за поста, но все още не е ясно дали кандидатурата й е приемлива.

След дълго отлагане вчера най-накрая се състоя и срещу между Борисов и Танев, на която двамата се разбраха, че Танев ще подаде оставка следващата седмица и ще остане в кабинета като съветник на премиера.

Той ще подаде оставка утре или в други ден – не знаел как точно се пише документа, който се депозира в деловодството.

Министърът в оставка иска да стане съветник, защото иска да довърши проекта за възраждане на професионалното образование в България. Иска да проведе и организираната от него среща на министрите на образованието на страните от Европейския съюз.

Професор Танев намекна в интервюто, че умишлено е предизвикал скандала с думата „съжителство” за Османския период, за да върне термина „робство”.

На въпроса дали е обиден, той обяви: „Моята личност няма значение”. По думите му с Борисов вчера са говорили само за проекта, не е ставало въпрос за извинения.

За началника на кабинета си Мюйессер Солак Тодор Танев призна, че тя е била обект на проверка от ДАНС за връзки с турските служби. Министърът в оставка уточни, че преди осем месеца от агенцията му казали, че няма проблем да работи със Солак, но преди два месеца й отнели допуска до квалифицирана информация и оттогава тя не е на работа. Оттогава със Солак си разменяме само смс-и със съдържание „Честита нова година!”, допълни Танев.