Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев депозира оставката си в Министерски съвет. Тя бе поискана от министър-председателя на 28 януари.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата", заяви тогава Борисов.

Премиерът прие излъчената от Реформаторския блок кандидатура на вицепремиера Кунева за министър на образованието и науката и в сряда ще внесе номинацията й за гласуване в Народното събрание, се посочва в прессъобщението на правителствената информационна служба.

Решението на премиера изпревари заседанието на Гражданския съвет на Реформаторския блок, който трябваше да реши окончателно дали подкрепя или не номинацията на Кунева.

Тази вечер от Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха, че ще гласуват с "въздържал се" за кандидатурата на Кунева.  Причината е, че пред тях не са били представени нито самата кандидатура, нито концепцията за развитие на  сектора.

Борисов проведе среща с вицепремиера Кунева, в рамките на която двамата обсъдиха ускоряването на реформите в образованието и приемането на строго антикорупционно законодателство.

По-рано стана ясно, че проф. Танев не подкрепя номинацията на Кунева за министър на образованието, но уточни, че би останал като съветник. 

Утре ще заседава Изпълнителният съвет на Реформаторите.

Също утре се очаква среща на парламентарните групи на ГЕРБ и Блока с Меглена Кунева. На срещата е възможно да дойде и Бойко Борисов.

Днес стана ясно, че с Тодор Танев от министерството на образованието ще си тръгне и заместничката му Ваня Кастрева. Пред bTV тя обяви, че ще подаде оставка до края на деня. Причината - опитът за реформа останал неразбран от обществото.