Темата за руските дипломати и българския отговор на случая "Скрипал" ще бъде дискутирана на коалиционен съвет. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание.

Между ГЕРБ и „Атака” има разногласия по темата. Докато „Атака” са против да се отзовават дипломати, ГЕРБ заявяват, че при заплаха за демократичните общества, трябва да подкрепим общността, от която сме част.

Цветанов коментира, че е важно всяка една от партиите в коалицията да изразява своето мнение, което не кореспондира с коалиционния им ангажимент. „Това е ситуация, която не е била планирана в миналия период, когато сме подписвали коалиционното споразумение. Докато българското правителство няма окончателно решение, не смятам, че трябва да обявявам каквато и да е позиция“, заяви Цветанов. Той поясни, че си говори с всички части от „Обединени патриоти“.

В парламента Волен Сидеров посочи, че е нужен коалиционен съвет час по-скоро и ще търси връзка с премиера и с останалите участници. Той се обяви за балансирано поведение в този случай и добави, че не бива да се правят дипломатически ходове, които да прекъсват отношенията ни с която и да е държава.

БСП поканиха премиера Бойко Борисов да дойде и да даде информация пред народните представители за случващото се. В тази връзка Цветанов поясни, че програмата на министър-председателя е тежка.  

Каква трябва да е реакцията на България по случая „Скрипал”?