Крайно време е българското държавно ръководство и партньорските служби да се занимаят къде и по какъв начин се обучават кадрите на службите по сигурност, защото те се обучават в бившия Библиотекарски институт. Това обяви в „Лице в лице” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

Закриха факултета в Академията на МВР и сега кадрите се обучават „пак от Писанчев, Йовчев и компания и определени кадри от бившата ДС”.

По думите ѝ ако не се направи това, ще продължат непрекъснато да излизат „или червеи, или гномове”, защото „кадрите решават всичко”. „Прилагането на закона е въпрос на човеците – това са лица с такъв манталитет, с който не могат да бъдат насочвани към МВР”, допълни бившият депутат от ДПС.

За операция „Червеи” тя отбеляза, че главният секретар е длъжен да знае, даже когато го заобикалят „или се прави на три и половина и не е искал да подпише”. „С цялото си излъчване той показва абсолютната несъстоятелност на престоя си на този стол”, заяви тя, допълвайки, че БСП е създала законови възможности Светлозар Лазаров да стои 5 години там, заобикаляйки президента.

Оправдаването на Цветан Цветанов от съда по делото за техниката за мобилно подслушване стана факт, защото БСП искаше да даде възможност на Цветлин Йовчев, Лазаров и Георги Великова (шеф на кабинета на Йовчев) да подслушват безнаказано, посочи Дончева.

„Те са си създали законова възможност да бъдат оправдани за своите действия. Ирония на съдбата е, че Цветанов е гласувал против този текст”, каза тя и допълни, че Йовчев и „китката около него” са били замесени в скандала „Галерия” през 2008 г., който беше свързан с подслушване на журналисти.

Според нея друг „извратен” пример са служителите на бившото РУМНО (Разузнавателно управление в министерството на народната отбрана), които са полудели, когато министърът на обраната им е казал, че трябва законът да се спази и да предадат архива.

„И се започна – групички по интереси, НПО-та на бивши ченгета, които манипулират общественото мнение, че битката е за разкриване на имената на чуждите агенти. Битката е да се разкрият скритите в РУМНО агенти и понеже това е последното убежище на скритите ченгета в архива, е безобразно да се води такава съпротива”, каза още Татяна Дончева.

Вижте целия разговор във видеото!

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"