Логично е да гледаме на сагата „двете каки” като на продължение на филма „КОЙ”. Това обяви в предаването „Лице в лице” Татяна Дончева, лидер на „Движение 21”.

Според нея към обществото в момента не тече информация с достатъчно факти, за да няма възможност хората да направят своите изводи.

По думите й сред ключовите факти е този, че като председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е изпълнявала определени поръчки, а чрез Румяна Ченалова, като нейна приближена съдийка, е изпълнявала поръчките. Поръчките са идвали от кабинета на министър-председателя и от кабинета на Делян Пеевски, уточни Дончева.

Според Дончева чрез Пеевски ДПС упражнява контрол върху Висшия съдебен съвет (ВСС), назначава магистрати на ключови позиции и после дирижира техните действия. Тя допълни, че ДПС има план от 2003 г. как се слагат хора по етажите на съдебната власт.

„Има и случайно назначени, но те не се развиват в кариерата – ще ви гърбят с работа, ще ви гърбят с дела, но когато стане въпрос за шефски постове, няма да е случайно назначен човек”, смята Дончева. Тя уточни, че това демотивира честните, умните и четящи магистрати.

Татяна Дончева смята, че скандалът с „гнилите ябълки” и решението по делото „Белведере” е бил опит да бъдат хвърлени Янева и Ченалова на кучетата. Нейната прогноза е, че двете съдийки няма да допуснат това да се случи. Това са „каки”, които са се борили за хляба и за поста си дълги години, не са случайни”, обясни лидерът на „Движение 21”.

Дпоред нея в момента не могат да се намерят магистрати, които да кажат „баста, ние всичко това го знаем”. „Или сме парламентарна република, която функционира по правила, или сме султанат с падишах – той правораздава, той харчи парите, той е законодателната власт”, коментира още Дончева.

Тя е категорична, че президентът Росен Пленелиев трябва да се намеси в този скандал и да събере екип от юристи, като политик, чието има не е замесено в скандала.